Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillnader mellan kön

Annons

Replik på "Patriarkatet ersätts av ett matriarkat – tjejerna konkurrerar ut killarna på universiteten", ST 8 mars.

I ST-artikeln häromdagen framkom att fler kvinnor än män studerar och tar examina i högre utbildning. Antagligen grundläggs tjejernas försprång redan i förskolan, obligatoriska skolan och gymnasiet.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Tyvärr är det så i Västernorrland att hundratals killar per årskurs i högstadiet och gymnasiet rapporterat att tjejer får bättre förutsättningar än killar i skolan. Det har de upprepat under cirka tio år genom Ungdomsstyrelsens (statlig myndighet) enkät om ungas attityder och förhållanden.

Enkäten används över hela landet. Exempel från Sundsvall: I Hedbergska skolan, gymnasieskola, besvarades enkäten 2012 av i stort sett alla i år 2. Så många som 27 procent av killarna och 2 procent av tjejerna svarade att tjejer gavs bättre villkor än killar. Inte en enda tjej påstod motsatsen. I Skvadern däremot, en annan stor gymnasieskola i samma stad, var det ett obetydligt antal killar och tjejer som svarade något sådant. Skillnaden mellan enskilda skolor i kommunen och i länet är intressant när man söker förklaringar på varför så många pojkar i skolan svarar att de upplever villkoren på detta sätt.

Olika villkor har alltid skapat ej önskvärda skillnader, till exempel mellan kön.

Enkätresultaten var inte något specifikt för vårt län, dataanalyser för alla deltagande kommuner sammanslagna visade samma mönster: ett stort antal killar fann att de gavs sämre villkor i skolan.

Fram för lika villkor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel