Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skistar vill bygga om området vid kabinbanan

Skistar vill förvandla området vid kabinbanan till en livligt och myllrande plats med butiker och restauranger. Två stora byggnadskomplex planeras och det ska bli lättare att ta sig till kabinbanan från torget via rullbana.

Kabinbanans dalstation från 1976 består av en stor kloss av grå betong. Väster och öster om byggnaden består antingen av parkeringar eller öppet landskap.

Men om Skistar får sin vilja fram kommer detta område genomgå en omfattande transformation. Det går att utläsa i det förslag till ny detaljplan som ska ut på samråd.

Här ser man att liftbolaget vill ha två stora byggnadskomplex, en på vardera sida av kabinbanans dalstation. Varje byggnad innehåller nya lägenheter, parkeringshus och handel. Den västra byggnaden ska dessutom innehålla en restaurang som ersätter befintlig restaurang som rivs ner.

Men planen innefattar inte bara nya byggnader utan påverkar hela Åre by. Kabinområdet ska nämligen få en tydlig sammankoppling till Åre torg genom en rundslinga med breda gångvägar längs Bergbanans västra sida mot Vakthögen och till kabinbanan och skidtorget. Rundslingan knyts vid torget samman med Åre park, Station Åre, Holiday Club och Åresjöns strand. Och från Bergbanan till Kabinbanan och vidare upp på berget och Åreskutans topp.

För att göra det enklare att ta sig från bykärnan till skidliftarna finns planer på ett rullband vid Bergbanan samt en rulltrappa sista biten mot kabinbanan.

Skistar vill att slingan ska vara inbjudande och tillgänglig året runt. Med ny belysning, murar och sittplatser ska promenaderna längs denna promenadväg göras trevlig.

Men det ska inte bara bli lättare att ta sig upp mot liftområdet. Det ska även bli enklare att ta sig ner mot Åre torg. Skistar vill att befintlig skidnedfart utökas och inkluderas i det nya skidtorg som skapas i anslutning till detaljplanens östra byggnad. Under barmarken ska nedfarterna öka tillgängligheten för cyklisterna.

Gamla dalstationen glöms inte bort i förslaget. Dalstationen behöver rustas upp och ska utvecklas enligt dagens och framtidens krav.

Dessutom vill Skistar att ett entré- och busstorg skapas vid Kabinbanan för att separera trafikslag och underlättar för gående.

Synpunkter på förslaget ska vara inlämnade senast 17 januari. På Åre kommuns hemsida finns planhandlingarna samt alla utredningar som gjorts och som ingår i ärendet.

Läs mer om Åre:

Nya restauranger, lägenheter och en stor livsmedelsbutik planeras i Åre

Rappellering från kabinbanan invigs på fredag

Så vill Skistar att Årebjörnens nya centrum ska se ut