Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skivrecension: Så bra är Mange Hellbergs nya skiva

"Faller jag så faller jag en sista gång" sjunger Mange Hellberg i starka avslutningslåten "Ska jag falla ska jag falla rejält" på nya "Hellberg och dalbana". Och jag tror honom. På varje ord.

Med Hellbergs brokiga bakgrund, som resulterat i ett fantastiskt samhällsengagemang och en orubblig glöd för musik och medmänniskor, har han de facto en autenticitet och trovärdighet som få artister har inom Sveriges gränser.

I och med denna nya tillika andra skiva har rimligtvis Mange en helt annan press på sig än tidigare. Med "Hellberg och dalbana" ska han följa upp 2012 års succé med "Varför börja med sig själv när man kan rädda världen?" och hitlåtar som "Simma eller sjunk" och "Christer P".

Och mycket är egentligen sig likt. Sundsvalls proggsoulmästare, som sedan något år tillbaka bor i Stockholm, fortsätter på den framgångsrikt inslagna vägen och blandar up-tempolåtar med mer nedtonade spår – alltid med texterna i centrum. Onekligen är nya skivan mer detaljerad och välproducerad än föregångaren, vilket troligtvis Timbuktu-producenten Måns Asplund ligger bakom.

"Hellberg och dalbana" har inga klockrena hitlåtar, av samma snitt som "Christer P", men är bättre än föregångaren på alla andra sätt och Hellberg påvisar att han vuxit som låtskrivare och sångare.

Den som vill ha Hellbergskt sväng bör lyssna på "Jag måste vidare", "Skrika tills jag dör" och titellåten. Men det blir också riktigt vackert i avskalade "Huvudet på spiken och spiken i kistan" och mörka "Ska jag falla ska jag falla rejält".

Artist: Mange Hellberg

Album: "Hellberg och dalbana"

Genre: Proggsoul

Bolag: Universal/Svenska Inspelningar

Betyg: 4/5

LÄS ÄVEN:

Mange Hellberg firar nya skivan med släppfest i Sundsvall