Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skog från Ånge undsätter hotad skalbagge

I dag fraktas ett 50-tal eldhärjade stockar från Stormyrans naturreservat i Ånge för att bli lockbete för jättepraktbaggen i Skuleskogens nationalpark.

Det är upptäckten av den mycket sällsynta praktbaggen i Skuleskogens nationalpark som är anledningen till räddningsaktionen från länsstyrelsen.

Och det man hoppas ska rädda skalbaggen som tidigare bara funnits i södra Sverige är ett 50-tal stockar som eldhärjats efter naturvårdsbränning i Stormyran, utanför Råsjö i Ånge kommun.

Praktbaggen är en hotad art och som kräver mycket sol och värme, säger Tomas Rydkvist på länsstyrelsen i Härnösand.

Han tror också att baggen är gynnad av brand.

När det blev färre och färre skogsbränder i slutet av 1800-talet har den försvunnit mer och mer.

Men nu räknar han med att det inte ska vara något problem längre.

Idag körs 50 stycken fyrametersstockar från Stormyran upp till södra entrén av Skuleskogens nationalpark.

Stockarna har rätt utseende. De har bland annat börjat att tappa barken eftersom det är några år sedan naturbränningen ägde rum. Därför tror vi att det här kommer att bli mycket bra. Nu kan vi starta med de här så att nationalparken sedan kan sköta det här på egen hand. Men om vi inte gör det här nu skulle det gå flera år innan vi fick något resultat.

Stockarna kommer nästa vecka att flygas ut med helikopter i nationalparken och läggas på olika platser.

100 000 kronor kommer räddningsaktionen att kosta.

Många kanske tycker att det mycket pengar för en sådan här sak. Men nu räddar vi något sällsynt och vad skulle vi sälja om ännu en art försvann för oss, säger Tomas Rydkvist.