Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogens värde som kolsänkare och för rekreation

Intensivodling av skog har nästan utrotat de gamla naturskogarna med ett rikt djur - och växtliv. Det menar professor Ilkka Hanski från universitetet i Helsingfors. Nu vill han lyfta fram skogens andra värden som bland annat kolsänkare och för mänsklig rekreation.

Ilkka Hanski var en av många talare under den första dagen av den internationella skogskonferensen i Sundsvall med cirka 200 deltagare från 20 länder och fyra världsdelar. Fokuset ligger på de gamla naturskogarna som en hemvist för tusentals arter och som därmed är viktiga referensområden.

– FN har utlyst år 2010 till den biologiska mångfaldens år, det år när inga arter längre hotas av utrotning. Så är det inte. Nu måste politikerna uppmärksamma frågan på allvar, säger professor Bengt Gunnar Jonsson från Mittuniversitetet.

Ilkka Hanski gjorde en jämförelse med Madagaskar som skyddat 10 procent av sina skogar. Motsvarande siffra för Finland är 4 procent. Han anser att vi nordbor engagerar oss mera för att skydda de tropiska regnskogarna än för våra egna skogar.

Professor David Foster från Harvarduniversitetet berättade om ett bra exempel från New England. När vissa områden lämnas orörda kommer djuren och växterna tillbaka. Skogens värde som kolsänkare diskuterades också. Många forskare varnar bland annat för att ta bort grenar och rötter från avverkningsplatserna.