Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsägare vill avverka skyddsvärd natur

Allt fler nyckelbiotoper och skyddsvärd natur anmäls för avverkning. Det menar Anna Marntell på Skogsstyrelsen i Sundsvall som sett antalet sådana anmälningar öka under det senaste året.

– Det är ingenting vi mätt än så länge. Men dessa anmälningar tar en stor del av vår tid och våra resurser, säger Anna Marntell.

Enligt miljöbalken ska det vara ett samråd när den enskilde skogsägaren vill avverka en nyckelbiotop. Då har skogstyrelsen en dialog med skogsägaren om hur området ska skyddas. Ofta kommer man överens om en så kallad frivillig avsättning.

– Vi kan inte förbjuda någon att avverka sin skog om vi inte löser in marken, säger Anna Marntell.

Tidigare har Skogsstyrelsen i Sundsvall haft möjlighet att lösa in fyra till fem områden för biotopskydd per år. Men i år har lagen ändrats så att skogsägaren också ska ersättas för "generell hänsyn" samt få en högre ersättning när marken blir inlöst för biotopskydd.

– Kostnaderna för att lösa in mark har ökat med drygt trettio procent. Det gör att vi kan köpa in ett område mindre för biotopskydd per år.

Samtidigt blir det svårare för den enskilde markägaren att sälja skog som avverkats på nyckelbiotoper. Skogsbolagen och många skogsägarföreningar har genom olika former av miljöcertifiering åtagit sig att varken köpa eller sälja sådant virke.

Fotnot: En nyckelbiotop har ofta känsliga, sällsynta och ibland rödlistade djur- och växtarter. Hänsyn innebär att skogsägaren sparar mellan fem och tio procent av sådana miljöer vid en avverkning.