Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsavverkning måste ske med varsamhet – viktigt för att mota klimatförändringen

Sverige är ett av Europas skogsrikaste länder och den svenska skogen har under lång tid bidragit till vårt välstånd. Den har producerat timmer och pappersmassa och är viktig för rekreation och naturupplevelser.

Skogen har också en annan betydelse, som de flesta inte tänker på så ofta. Den är en kolsänka. Vad är nu det då? Jo, en kolsänka tar upp koldioxid från atmosfären och lagrar den. Skogens alla träd suger i sig koldioxid och lagrar den i stam och rötter.

Vi vet från de senaste klimatrapporterna att koldioxidhalten i atmosfären är alldeles för hög och orsakar stigande temperatur över hela jorden. Då förstår man hur viktig skogen är, som kan hjälpa till att sänka koldioxidhalten och hindra fortsatt temperaturhöjning och klimatförändring.

Det är så bråttom att minska halten i luften, att skogsarealen behöver öka. Och avverkningen måste ske med varsamhet.

Kalhyggesbruk orsakar stora utsläpp av koldioxid från marken, som friläggs och ofta bereds genom plöjning. Om endast de träd, som är mogna, avverkas sker betydligt mindre skadliga koldioxidutsläpp.

Skogsägare är oftast måna om sin skog och de som sköter den på minst klimatskadligt sätt borde belönas för sitt arbete. De gör en insats för alla i Sverige genom att se till att deras skog är en effektiv kolsänka och att deras skonsamma avverkning ger så små koldioxidutsläpp som möjligt.Våra barnbarn kommer att tacka dem, när de strövar i den friska luften bland träden och känner doften av solvarm skog.

Om vi hanterar den svenska skogen rätt, har vi stora möjligheter att hejda klimatförändringen.

Matts Hjertqvist, Klimatsvaret – CCL Sverige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel