Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogsbränderna har inget med klimatförändringar att göra

Med en ovanligt tidig, solig, varm och torr sommar samt ovanligt många skogsbränder, påstår många nu att vi ser resultatet av klimatförändringar. En titt på fakta visar att det inte stämmer.

SMHI har använt resultat från klimatmodeller för att göra prognoser för nederbörd i Sverige i framtiden. Spådomen är 10-30 % mer nederbörd till 2100, beroende på utsläppsscenario. Data från väderstationer visar att trenden mot mer nederbörd redan har pågått länge. Det finns också en förutsägelse om att längden på årets längsta torrperiod ska minska.

Det är inte klimatförändring, utan väder!

När det i år är en ovanligt torr sommar, är det på tvärs mot framtidsscenarier och en pågående, långsiktig trend och därmed ett tillfälligt avbrott i trenden. Det är inte klimatförändring, utan väder!

Forskaren Tinghai Ou har, på uppdrag av MSB, skrivit en rapport om skogsbränder i Sverige, historisk och i framtiden. Antalet skogsbränder per år har minskat sedan 70-talet och spås fortsätta minska. Åter igen är detta år att tillfälligt avbrott i en trend som pågår och väntas fortsätta.

Slutligen, vad gäller väderrelaterade naturkatastrofer i världen som helhet, visar den statistik som har samlats i den internationella databasen EM-DAT att de flesta typer av extremväder sakta minskar. Den som påstår att väderrelaterade naturkatastrofer blir fler och värre har helt enkelt inte vetenskapliga data på sin sida!

Lars Kamél, nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

Läs också:

► Plantera en skog i stället för att dränka studenterna i blommor

► M: Staten ska inte vara skogsägarnas värsta fiende

Klimatmål ger världsmarknad

Klimatet är det som oroar mest – skönt med högsommarvärme i maj?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel