Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skogstokigt om klimatet i Cancún

Efter den första veckan vid klimatkonferensen COP16 i mexikanska Cancun har Japan avvisat tanken på en förlängning av Kyotoprotokollet år 2012. Det är ett stort bakslag för klimatförhandlingarna. Inför toppmötet har debatten gått på tomgång.

Misslyckande föder ofta misslyckande i diplomatiska samtal, politikerna har med finanskrisen fått andra prioriteringar och allmänhetens intresse för klimatet har sjunkit sedan haussen ifjol.

Miljöminister Andreas Carlgren reser till Cancun med ett löfte att Sverige ensamt skall stå för 10 procent av hela EU:s bistånd för klimatanpassning. Precis som med finanskrisen blir beloppen svindlande. Carlgrens löfte är på 7,76 miljarder kronor, utöver annat bistånd, att jämföra med hela försvarets budget på 20 miljarder kronor.

Hjälper då svenska pengar världens fattigaste?

Insikten om att den FN-drivna agendan med globalt bindande avtal inte är hållbar börjar sprida sig, vilket EU:s president Herman van Rompuy påpekade i WikiLeaks-dokument tidningen Guardian fått del av. Nu poängteras istället mindre delavtal. Skogsavtalet REDD pekades ut som en av framgångarna vid Köpenhamnsmötet och i Cancun skall nu länderna skjuta till pengar. Norge har redan ett avtal med Indonesien, där Norge betalar för att Indonesiens skogar skall stå orörda.

En av miljörörelsens grundare, René Dubos, myntade devisen "tänk globalt, agera lokalt". Men trots att devisen ofta upprepas, så försvann det lokala beslutsfattandet till förmån för traditionella åtgärder som förbud, skatter, avgifter och bidrag beslutade på global nivå. De är ofta långsamma, dyra och öppna för konflikter. Det tvingar också på att en lösning ska gälla alla, oavsett hur det ser ut lokalt.

Norges pengar skall gå till att betala politiker och beväpnade vakter. De som bor i regnskogen och inte längre kan försörja sig på skogs- och jordbruk, vad ska de livnära sig på? Frågan har även ställts av kritiska biståndsarbetare på fältet, som fruktar en än större inflyttning av fattiga till storstäderna, med högre koldioxidutsläpp och miljöförstöring som följd. Kommer problemen att sprida sig om REDD klubbas?

Politik är ett svårt arbete, som handlar om mer än att spendera pengar. Det handlar också om att ge bättre villkor för människor. Det missar dagens klimatpolitik.

Waldemar Ingdahl

Vd för den liberala tankesmedjan Eudoxa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel