Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan är inte en plats för diktatorer

Lagom till att jullovet är slut och skolorna börjar så är det nu dags för den nya majoriteten i Sundsvall att ta plats i kommunens nämnder.

Politiker som legat i vinteride börjar vakna upp och däribland Joaõ Pinheiro som ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Ännu har inte nämnden haft sitt första sammanträde men för den nyfikne kan man få en bitter försmak av vad som komma skall genom att läsa Pinheiros blogg. Där beskriver han en skola ”på frammarsch” som han också väljer att illustrera med en bild på soldater som följer order. Politiker ska ta plats och leda är budskapet. Men frågan är hur man gör detta på bästa sätt?

Att jämföra skolans medarbetare med militärer framstår som fruktansvärt omodernt men tyvärr helt i linje med det toppstyre som har blivit Socialdemokratins signum.

Vi må vara blocköverskridande överens om att vi ska ha Sveriges bästa skola i Sundsvall. Men om det ska bli en realitet, att till år 2021 vara framme som nummer ett SKL:s ranking, kommer det inte att ske genom en militärisk politik.

Vi anser att besluten ska komma nedifrån. Idéer ska från skolledare med dess personal och inte dikteras uppifrån. Elever, föräldrar, personal och rektorer ska vara delaktiga i beslut som rör utvecklingen av Sundsvalls skolor. Inte blint följa politikers beslut.

Att likna elever vid soldater och rektorer och tjänstemän vid officerare som lyder under general Pinheiro är inte bara omodernt utan direkt olämpligt. Vi kommer att göra vad vi kan i opposition för att verka för en fri skola utan diktatoriska politiker som toppstyr.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel