Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolans rektor svarar på kritiken

En före detta elev minns skoltiden då skolan tvingade elever att se en chockerande abortfilm och lärde eleverna att homosexualitet gick att "bota" med förbön.

Hon väljer nu att rikta skarp kritik mot skolan och får medhåll av en tidigare anställd.

– Om jag gjort något i oförstånd är jag naturligtvis beredd att be om förlåtelse, säger Karl-Erik Lundin, rektor på Kristna skolan Oasen.

Annons

Enligt rektorn har skolan slutat visa abortfilmen för eleverna och han är förvånad över kritiken eftersom han upplever att de haft en positiv känsla på skolan under lång tid.

– Ja, vi har kastat bort filmen. Men vi är en kristen skola med en restriktiv hållning till abort. Många gånger framställs abort som ett preventivmedel och personligen tycker jag att det är fel. Livet börjar vid konception.

Varför slutade ni visa filmen?

– Eftersom några föräldrar reagerade. Barnen tyckte filmen var obehaglig. Nu håller vi oss till studielitteraturen i ämnet. Den nya läroplanen lämnar inte så mycket utrymme till utvikningar i undervisningen.

Finns fosterdockan kvar?

– Ja, vi har en uppsättning dockor som visar hur ett foster utvecklas. Jag vet ärligt talat inte om vår biologilärare använder dockorna i undervisningen.

Påverkas undervisningen av att skolan har en kristen värdegrund?

– Hoppas det – på ett positivt sätt. Vi strävar efter att ha små klassenheter och individanpassa lärandet. Vi har nått väldigt bra resultat med våra elever.

Har eleverna fått höra att man kan bota homosexualitet med förbön?

– Det låter som något jag kan ha sagt. Men det finns absolut ingen uttalad åsikt om att elever som är homosexuella inte är välkomna på vår skola. Men min erfarenhet är att det går att ändra om man upplever det som ett problem. Jag tror på förbönens kraft och har själv sett människor resa sig ur rullstolen.

Rivs det ut "opassande" sidor ur läroböckerna?

– Det är flera år sedan det hände och syftet var inte att undanhålla. Det var en pedagogisk fråga som gick ut på att ge eleverna studiero. De var väldigt nyfikna på kapitlet om sex och samlevnad och fick svårt att fokusera när de satt med böckerna. Vi valde att presentera materialet senare under utbildningstiden.

Gynnas elever som har engagerade församlingsmedlemmar som föräldrar?

– Det måste vara taget helt ur luften. Ingen har blivit förfördelad.

Har ni haft problem med lärare som rört eleverna på opassande sätt?

– Nej, då hade jag tagit itu med det. Jag brukar sitta med dörren öppen till mitt rum och då händer det att yngre elever springer in och ger mig en kram i förbifarten, jag brukar säga att det är min bonuslön.

Stämmer uppgiften att du jämfört elevernas fysiska förutsättningar med hur deras föräldrar ser ut och är byggda?

– Ja, det har hänt. Det har även hänt att jag gett exempel som varit mindre lämpliga och när så hänt har jag gått tillbaka till eleven och bett om ursäkt inför klassen.

Om det finns tidigare elever som farit illa av att se abortfilmen eller känt sig utpekade på något sätt, vad vill du säga till dem?

– Om jag träffar dem är jag beredd att be om förlåt. Ibland kan man handla i oförstånd och då blir det fel, men jag vill självklart att alla ska må bra.