Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolbarn korsar vägen i totalt mörker på tungt trafikerad väg – Trafikverket borde skämmas

TV: Så här ser det ut när man kör norrut mot Klockarberget efter att solen gått ner:

Jag vill börja med att klargöra att jag absolut inte är förändringsfientlig, tvärtom. Men, i samband med att vi fick en ny E4 från Njurunda och norrut startades ett antal förändringar på den gamla E4:an, mestadels från Njurundabommen och norrut. Vissa av dessa förändringar har visat sig vara till det bättre, utom utfarten från Klockarberget. Ja, jag vet att det planeras en cirkulationsplats, men den finns inte där nu och det lär nog dröja innan den är i bruk. Så verkligheten i dag är:

Tidigare hade vi ljusreglering i korsningen, men den monterades ner, troligen för att trafiken blivit glesare med ny E4. Det kan vara förklarligt, om man hade tänkt hela vägen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Problemet är att i södergående riktning, strax efter den rivna Statoilmacken i Dingersjö, har skylten för hastighetssänkning till 50 försvunnit. Det finns en sned 50-skylt i diket på vänster sida, men eftersom det är en dold kurva har uppmärksamma bilister synen riktad på höger sida. Förändringar av hastighet ska ju dessutom visas med dubbla skyltar. Detta har resulterat i att förare inte noterar att hastigheten sänkts till 50, utan kör i villfarelsen av att det fortfarande är 70.

Vid den tidigare ljusreglerade korsningen vid Klockarbergsavfarten kommer nu ofta tung trafik, även andra fordon, farandes i alldeles för hög hastighet. Det är skrämmande eftersom utomsocknes förare inte kan förväntas känna till hur det ser ut efter kurvan. De har ju alldeles norr om den nu rivna macken, blivit påminda om att det är 70 som gäller. Varje morgon skall massor av skolbarn med bussen och måste då korsa denna nu livsfarliga korsning. Även bilister som skall köra ut har det svårt på grund av den dolda kurvan.

Snart kommer det att vara mörkt på morgnarna, och som lök på laxen har överbelysningen i korsningen monterats ner. Detta innebär ju ännu svårare förhållanden, framför allt för gångtrafikanternas synlighet.

Sundsvalls kommun anser sig inte äga problemet och har hänvisat mig till Trafikverket, men inte heller där får jag någon respons. Vad krävs för att en myndighet ska inse att det gick fort men fel, för att göra en så enkel korrigering som att montera upp en skylt, gärna av modell större, och helst återmontera korsningens överbelysning? Ska vi behöva uppleva en olycka, där både gångtrafikanter och en om hastigheten ovetande långtradarchaufför ska behöva få trauman för resten av livet? Skämmes Trafikverket! Gör om och gör rätt och tryggt.

Jag vet att det pågår arbeten med tillfälliga hastigheter norr om Dingersjömacken, men ovanstående problem fanns före sprängningarna och grävskoporna. Så det vill jag inte ha som motargument.

Rolf Lundberg, boende på Klockarberget

Läs även:

Att sänka från 50 till 30 är helt omotiverat – ingen kommer att bry sig

Ha koll på trafiken och anpassa hastigheten – så svårt är det inte

Trafikplaneringen i Sundsvall är ett skämt – riv upp allt och satsa på säkerheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel