Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolchefen om flyktingströmmen: "Känns som att vi har kontroll"

Flyktingströmmen har skapat högt tryck på skolorna. En situation som betyder att lokaltillgången måste ses över och fler personer rekryteras till personalgrupperna.

Flyktingströmmen till Ånge kommun sätter allt tydligare spår i samhället. Som i skolorna, där man just nu mobiliserar för den tillströmning av elever som väntas ske.

– Vi vet inte exakt hur många som tillkommer, men i grundskolan så har vi just nu 39 elever och femton som väntar på att tas emot, säger Urban Åström, förvaltningschef på Ånge kommuns skolkontor.

Ambitionen är att eleverna ska slussas in i ordinarie klasser så snart det går, men som nuläget är så har man ändå fått inrikta sig på att starta särskilda klasser för de barn som strömmar till.

– Vi ska alltid försöka integrera eleverna så snart det går, men vi har så många barn till asylsökande nu att vi i ett inledande skede måste ha särskilda asylklasser, säger Urban Åström.

Tillströmningen har också gjort att lokalfrågan ställs på sin spets.

På vissa orter väntas det inte bli några problem, medan man på andra kan bli tvungen att förlägga utbildning utanför skolområdet.

– Alla rektorer har fått ett uppdrag av att se över lokalfrågan, och i Torpshammar där jag själv just nu är inne som rektor så tror jag vi måste använda oss av lokaler ute i samhället där vi kan ha undervisning, säger Urban Åström.

Parallellt med lokalfrågan jobbar man också för fullt med att stärka upp på personalsidan. Något som berör hela skolsystemet, från förskola till gymnasienivå.

– Stämmer prognoserna så kommer Bobergsgymnasiet nästa år att ha dubbelt så många ungdomar från utlandet som för bara några månader sedan. Vi räknar med att lokalerna ska klara av det, men vi behöver mer personal, säger Urban Åström.

Totalt ska åtta svenskalärare och fyra barnskötare tillföras personalgruppen.

– Vi kommer nog inte att klara av att rekrytera behörig personal fullt ut, men jag tror ändå att det ska kunna bli bra, säger Urban Åström, som även förstärker upp stödfunktioner som kurator och skolsköterska.

Slutligen nämner han också de planer som finns på att starta två nya öppna förskolor i kommunen.

– Om behovet finns så kommer två nya avdelningar öppnas, och det blir troligtvis i Viskan och i centrala Ånge, säger Urban Åström, som trots allt tycker man står rätt stadigt.

– Det känns som att vi har bra kontroll. Vi kommer att kunna ta emot alla barn och ungdomar som kommer, slutar han.