Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoldirektören avgick – här är hans nya jobb

Skoldirektören Tommy Nilsson valde att avgå i augusti.
Nu har han hittat ett nytt jobb – som utredare för hur kommunen ska klara pensionsavgångarna fram till 2021.
– Det har varit en omtumlande tid, säger han.

Annons

Läs också: Moderaterna kräver Pinheiros avgång: "Vi vill se en annan ordförande"

18 augusti blev det officiellt att skoldirektören Tommy Nilsson skulle lämna sitt uppdrag.

– Jag har en annan syn på styrning och ledning än vad barn- och utbildningsnämnden har, sa han i ett pressmeddelande.

Nu, drygt två månader senare, säger han så här:

– Jag har egentligen gått vidare och kan inte säga så mycket mer. Det var utifrån förutsättningarna att styra som jag valde att sluta, säger han.

För många kom det som en överraskning?

– Utifrån sett så kan det säkert uppfattas som det. Men jag var inne på mitt sjätte år som skoldirektör och jag fick inte de förutsättningar som jag ville ha för att lyckas.

Nilsson beskriver nu tiden efter avhoppet.

– Jag har gett allt för den här verksamheten under mina år och har jobbat mycket att utveckla den. Självklart har jag både hjärta och själ i verksamheten så det har varit en speciell tid efter att jag slutade, säger han.

Nu är Nilsson redo för ett nytt uppdrag och han tar plats i koncernstaben som utredare för kommunens kompetensförsörjning.

– Det blir en utmaning och det är en process som kommer att ta tid. Tanken är att jag ska vara med och säkerställa att vi har den kompetens som vi behöver i framtiden, säger han.

En viktig del i uppdraget är att utreda hur kommunen ska hantera pensionsavgångarna fram till 2021. Under den perioden kommer närmare 1 400 personer att lämna kommunen.

– SKL har tagit fram en studie som heter "Om fler jobbar längre" som jag kommer att gå igenom. Den riktar in sig på många tänkbara utvecklingsområden som skulle kunna lösa situationen. Bland annat handlar det att om vi erbjuder fler som jobbar deltid att jobba heltid. Men även om att förlänga arbetslivet från den genomsnittliga pensionsåldern som i dag är 63 år till upp mot 67. Då skulle vi kunna ta till vara både på kompetens och erfarenhet, säger han.