Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoldirektören i stor intervju: "Inget omöjligt uppdrag att bli bästa skola"

En ny skoldirektör packar upp sina saker och uppdraget som väntar på honom är det tuffaste tänkbara.
Lars Karlstrand måste få skolresultaten att lyfta snabbt om drömmarna om bästa skola 2021 ska leva vidare.
– Ser vi ingen ändring under de kommande två åren kommer det att bli svårt, säger han.

Läs också: Han blir ny skoldirektör i Sundsvall: "Det blir mina stora utmaningar"

Hans företrädare, Tommy Nilsson, hoppade av jobbet i september efter en konflikt med sin egen nämnd.

Lars Karlstrand tog över på prov, valde att söka jobbet och är nu utsedd till skoldirektör.

– Det är ett spännande uppdrag och det var nyttigt att ha det på prov ett tag innan. Nu vet jag vad det innebär på ett helt annat sätt och jag upptäckte vilka förutsättningar som finns, säger han.

Lars Karlstrand har hunnit bli 63 år gammal och det avtal han skrivit på sträcker sig till sommaren 2019. Därefter blir han pensionär och finns alltså inte kvar på posten 2021 då målet att bli Sveriges bästa skola ska vara uppnått.

– Det spelar inte så stor roll för det resultatet om jag är kvar då utan det kommer att avgöras mycket tidigare än så. Vi måste ha ett kvitto under 2016 och 2017 att vi är på rätt väg, annars kommer det bli tufft, säger Karlstrand.

Läs också: Skoldirektören lämnar sitt uppdrag – med omedelbar verkan

Just nu ligger Karlstrand och hans förvaltning långt ifrån sin målsättning. Sundsvall sladdar långt ner i listorna och i den sista sammanställningen gjord av SKL låg kommunen på 264 plats. Men den nye skoldirektören är ändå optimist.

– Det är inget omöjligt uppdrag att lyckas, men det är viktigt att alla tror på det att går, säger han.

Endast 80 procent av alla skolungdomar i nian går ut med godkända betyg, på gymnasiehåll är siffran ännu lägre.

– Det är klart att jag känner en oro över att resultaten är så låga. Vi ska ha betydligt bättre resultat än så här. Det är bara att erkänna att vi inte lyckats nå alla elever på rätt sätt. Om vi hade gjort detta så hade skolresultaten varit betydligt bättre, säger Karlstrand.

Det finns olika analyser av vad som gått fel. Lars Karlstrand menar att saknas studiekultur i Sundsvall.

– Sett till historien har det varit relativt lätt att få jobb inom bland annat industrin i Sundsvall utan akademiska meriter. Sånt påverkar så klart. För siffran när det gäller måluppfyllelse har varit låg under många år, säger Karlstrand.

Vad är godkänt?

– Jag är inte nöjd förrän vi har 100 procent måluppfyllelse och det finns flera kommuner i landet som ligger i uppemot de siffrorna. Det går inte att ha något annat mål.

Har ni fått några indikationer att ni är på rätt väg?

– Det senaste resultatet var några procent bättre än året innan, men det är för tidigt och för liten skillnad för att prata om något trendbrott.

Ett åtgärdsprogram har jobbats fram för att få skolresultaten att lyfta.

– Det bygger på vad som kommit fram i rapporterna som skolledarna lämnat in. Men också på den kritik som skolinspektionen riktat mot oss, säger Lars Karlstrand.

Läs också: Inför vikariestopp i skolan: "Det är dags att vi tar tag i ekonomin"

Det var i januari som skolinspektionen påtalade allvarliga brister på Hagaskolan och där kommunen nu riskerar vite på 500 000 kronor. En av bristerna som lyftes fram var det systematiska kvalitetsarbetet. Det handlar om hur verksamheten styrs, hur uppföljning sker och hur verksamheten ska utvecklas.

De här bristerna finns inom hela skolverksamheten i kommunen.

– Det måste vi förbättra och det har inte fungerat. Det är otroligt viktigt att vi kan identifiera de områden som ska utvecklas och sedan sätta in insatser där. Jag upplever att det är en brist på våra skolor i dag och här har skolinspektionen gett oss svidande kritik, säger Karlstrand.

Bland de övriga punkterna på åtgärdslistan finns bland annat sjukfrånvaron, värdegrunden och samverkan.

– Skolinspektionen tycker att vi är på väg åt rätt håll, men de menar att det saknas resultat av handlingsplanerna ännu så länge. Kan vi leva upp och förbättra oss här så kommer det också att ge resultat, säger han.

En omtalad händelse under fjolåret var när inköps- och vikariestoppet infördes i förvaltningen. Ett beslut som gjorde att sjukfrånvaron ökade.

– Så var det. Den gick upp under den här perioden och det ställde till en oro bland våra medarbetare. Den situationen får vi inte hamna i igen, säger Karlstrand.