Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolelever och äldre möts på Skottsundsbacken: "Lyssnade du på musik från en skiva som snurrar?"

Mötet mellan pensionärerna och sjätteklassen var lyckat.
Eleverna fick en inblick från hur det var förr.
De äldre fick en inblick i datorernas värld.

Eleverna från klass 6C på Kyrkmons skola besökte Skottsundsbackens äldreboende i torsdags. Det var andra gången som träffen ägde rum. Fem träffar är inplanerade. Ungdomarna fick ta del av de äldres upplevelser och erfarenhet.

Det skiljer 75 år mellan Isak Arvidsson och Gurli Olsson.

– Visst lyssnade du på musik från en sån där skiva som snurrar? Det gör vi inte nu. All musik finns här, säger Isak Arvidsson och drar på "Guld och gröna skogar" på Spotify för Gurli Olsson.

Det var sju elever med på torsdagens besök. Initiativet togs av Anki Edlund Berglund som driver Ankis Guldkant och fokuserar på de äldres välbefinnande. Det krävdes lottdragning om vilka elever som skulle få åka med och barnen har fått i uppgift att göra ett bildspel och skriva om mötena.

80-åriga Helen Östlund pratar med 12-åringarna Joel Krantz och Oliver Berglund.

– När jag var 12 år var jag rädd för Hitler. Då hade vi ingen TV eller telefon. Vi hade nätt och jämnt radio, säger hon.

Grabbarna frågade vilken skola hon gick på och vad hon jobbat med tidigare. Sedan letade de efter gamla bilder på datorn.

Läs mer: Skottsundsbacken prisas

Läs mer: Vad ska hända med våra äldre?

Läs mer: Startar företag för att umgås med äldre