Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolelever portas efter ökade snatterier

Fränsta köpmän slår larm om tilltagande snatterier, något som har fått skolledning och handlare att enas om ett gemensamt beslut – portning under skoltid fram till jul.

Annons

Närheten mellan skolområdet och affärsstråket är inget nytt problem i Fränsta. Genom åren har bland annat nedskräpning varit på tapeten, men också problem med snatterier. Något som var ett problem redan under vårterminen.

– Då gjorde elevrådet en insats och satte upp förhållningsregler tillsammans med handlarna, och det blev också bättre, säger Roger Jagebo, rektor på Fränstaskolan.

Men efter sommaren så har problemen återkommit. Det säger Coops butikschef Christian Eriksson.

– Det har eskalerat på sistone. Dessutom verkar det ha krupit neråt i åldrarna, förklarar han, och berättar att man ertappat så unga snattare som åtta år.

Och efter förnyade samtal med skolan så har ett gemensamt beslut tagits om att skolelever inte ska beviljas tillträde till affärerna under skoltid eller i samband med att skoldagen börjar och slutar.

– Vi har ingen rätt att förbjuda eleverna att gå på affären, så det är butikerna som nekar tillträde. Det vi gjort från skolan är att gå ut med information till föräldrarna, säger Roger Jagebo.

Han säger också att det finns undantag där elever ska släppas in i affären, som när skolan ger tillstånd till inköp till exempelvis hemkunskapen och Skol-IF.

– Samma sak om de har intyg hemifrån om att de behöver handla någonting på hemvägen, säger Roger Jagebo, som precis som Christian Eriksson hoppas att man vid årsskiftet ska kunna återgå till en friare hållning igen.

– Vi har haft ett bra samarbete och en bra dialog med skolan och elevrådet kring det här problemet, och jag hoppas eleverna tar till sig det så vi kan släppa in dem efter jul igen, säger Coops butikschef.