Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolinspektionen kräver bättring av Heliås

Skolinspektionen kräver efter en tillsyn vid Heliås friskola i Erikslund bättring på ett flertal punkter där författningskraven inte uppfylls.

För några dagar sedan berättade vi om det förestående ägarbytet vid friskolan i Erikslund. En skola som Skolinspektionen har en hel del åsikter om, visar det sig.

För efter ett tillsynsbesök i oktober så ställs nu krav på förbättringar på ett antal punkter där dagens verksamhet inte bedöms leva upp till författningskraven.

Bland annat konstaterar Skolinspektionen att den samlade elevhälsan saknar specialpedagogisk kompetens. En brist som både personal och huvudman har medgett i genomförda intervjuer, och som man vid tidpunkten för tillsynen var i färd med att försöka rätta till genom rekrytering.

Vidare konstaterar Skolinspektionen att skolan måste bli bättre på att följa upp resultat och måluppfyllelse i förhållande till de nationella målen, och att göra analyser samt fatta beslut som syftar till att nå dit.

Listan fortsätter därefter med ett konstaterande om att betyg inte dokumenteras på ett korrekt sätt i en betygskatalog, vilket man är skyldig till enligt skollagen.

"När Skolinspektionen tar del av skolans betygskatalog framgår att det inte finns några beslut om betyg daterade senare än 2013", skriver de i sitt beslut.

Man ställer också krav på att eleverna ska ha möjlighet att välja fler språk än i dag, då det i elevintervjuer visat sig att endast spanska gått att välja utöver svenska och engelska.

"Huvudmannen måste därför se till att, utöver spanska, erbjuda eleverna även franska eller tyska, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

När det gäller undervisning och lärande så anses dock verksamheten leva upp till författningarnas krav. Samma sak när det kommer till trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling.

Läs också: Personalgrupp tar över friskolan