Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolledarna höjer lönekraven

Annons

Blir det några statliga pengar till skolledarna i Västernorrland, Gävleborg och Jämtland? Det är fortfarande oklart på många håll, trots att Gustav Fridolin har hävdat att de tre miljarderna också kunde komma skolledarna till del. Det visar en enkät som vårt förbund genomfört. Vi är bekymrade men tyvärr inte förvånade över situationen. Det har vi också framfört när vi träffat lokala politiker i regionen.

Vissa kommuner har övervägt att inkludera skolledarna, men inte vågat eftersom reglerna är svårtolkade. På andra håll, bland annat i Sundsvall, har man ännu inte satt ner foten. Vi får besvikna kommentarer från medlemmar som ser sig omsprungna lönemässigt av underställd personal. Det håller inte om man vill säkra ledarförsörjningen – lönerna för skolledarna måste höjas rejält.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi höjer nu de rekommenderade ingångslönerna för skolledarna ordenligt. En rektor bör komma in på en lönenivå på minst 48 000 kronor i månaden. För Sundsvalls del betyder det att rejäla satsningar behöver göras för att lyfta de skolledare man vill ha kvar.

Regeringen riskerar en ledarkris när de ekonomiska incitamenten att bli skolledare försvinner. Vi ser ökande svårigheter att rekrytera lärare med ledaregenskaper till tjänster som till exempel biträdande rektorer. Kommunen får ansvar att se till att skolledaryrket fortfarande är en attraktiv karriär. Om inte kommer det att slå tillbaka mot skolan. Elever och lärare är värda riktigt bra skolledare. Konkurrenskraftiga löner för skolledare gynnar alla.

Det samlade löneutfallet för Sveriges Skolledarförbunds medlemmar har varit bra på många håll de senaste åren och det är viktigt att det forsätter så. Eleverna och lärarna är värda riktigt bra skolledare. Konkurrenskraftiga löner för skolans chefer gynnar alla, såväl arbetsgivare som enskilda skolledare och, i förlängningen, hela samhället.

När vår nya regionstyrelse samlas i Sundsvall kommer vi att fokusera arbetet med att hävda det som forskningen redan har visat – skickliga rektorers och förskolechefers betydelse för barns utveckling och elevers resultat. Det är vi skyldiga Sveriges framtid – våra barn och unga.

Ing-Britt Pousette

Distriktsordförande Södra Norrland

Sveriges Skolledarförbund

Matz Nilsson

Förbundsordförande

Sveriges Skolledarförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel