Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolvalet måste utvecklas – inte begränsas

Att kunna välja skola, oavsett föräldrarnas bakgrund eller ekonomiska förutsättningar, har öppnat helt nya vägar till både klass- och kunskapsresor för eleverna. Tack vare det fria skolvalet är det numera inte postnummer och gatuadresser som avgör vilka skolor eleverna kan söka sig till. För att dessutom ge alla nyanlända barn och elever en framgångsrik skolgång är det helt avgörande att fler skolor är med och tar ansvar. Därför behöver det fria skolvalet – nu mer än någonsin – utvecklas. Vi uppmanar därför regeringen att snarast slänga idén och utredningen om ett kommunalt veto i papperskorgen.

Socialdemokraterna är sedan länge motståndare till det fria skolvalet. Miljöpartiets tydliga förflyttningar när det gäller såväl inställningen till friskolor som till det fria skolvalet är en sorglig vandring rakt vänsterut. Nu besannas våra värsta farhågor. I våras tillsatte regeringen en utredning som tittar på hur man kan införa ett kommunalt veto och i SVT:s Agenda tidigare i höstas kunde vi höra hur regeringens skolkommission kantrar åt ett begränsat skolval.

Ett kommunalt veto – i kombination med en begränsning av skolvalet - kommer i praktiken att innebära nådastöten för friskolors möjligheter att etablera sig i rödgröna kommuner och en återgång till närhetsprincipens forna dagar. En begräsning av skolvalet är också en begränsning av elevernas möjligheter att söka sig till skolor bortom sin bostadsadress. Då som nu är därför det en lösning som förhindrar klass- och kunskapsresor.

För att de 45 000 nyanlända eleverna som hitintills har kommit till Sverige under 2015 ska få en framgångsrik skolgång måste friskolorna bli fler, inte färre. Därför måste det fria skolvalet utvecklas, inte begränsas med ett kommunalt veto. Från moderat håll vill vi se över lösningar som underlättar skolvalet för nyanlända och en bättre information till föräldrarna om skolvalet. Vi har under en tid också följt kommuner som i praktiken redan infört ett aktivt skolval med goda resultat.

För Moderaterna är det en självklarhet att vare sig postnummer eller bostadsadress ska avgöra elevernas möjligheter att välja skola. Dagens situation kräver att regeringen gör upp med sitt inre ideologiska motstånd mot friskolorna och istället ta ansvar för de utmaningar som Sverige står inför. Att slänga idén och utredningen om ett kommunalt veto i papperskorgen vore ett stort och viktigt steg i den riktningen.

Camilla Waltersson Grönvall (M)

skol- och utbildningspolitisk talesperson

Rasmus Törnblom (M)

ordförande Moderata Ungdomsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel