Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skön gul lapp för Helena Jonsson

För första gången i sin skidskyttekarriär får 24-åriga Helena Jonsson bära den gula nummerlappen som talar om att hon leder världscupen.
– Det var ett magisk och oförglömligt ögonblick. Det är det som jag minns bäst, säger Helena Jonsson dagen efter sitt drömlopp som gav seger i världscuppremiären.

Det var många tankar som snurrade runt i den unga svenskans huvud efter den omtumlande kvällen på skidskyttestadion i Östersund.

– Jag hade lite svårt att somna. Men sedan sov jag som en stock, säger Helena Jonsson.

När hon vaknade på fredagsmorgonen nöp hon sig försiktigt i armen.

– Drömmer jag? Har det verkligen hänt att jag vann, säger Jonsson med ett enda stort leende.

– Det finns inte ord för allt jag känner just nu. Det har varit riktigt skönt att få en relativt lugn dag med tid för lätt träning och avkoppling. Nu hinner jag ladda om inför lördagens sprintlopp.

Helena Jonsson vågar inte riktigt drömma om en ny seger på lördag.

– Skjuter jag bra, helst fullt, då ska jag kunna slå mig in bland de tio bästa. Hur bra placeringen blir beror ju på vad mina konkurrenter presterar. Det känns ju jättebra i kroppen, jag känner mig inte det minsta sliten efter det långa och tuffa distansloppet, säger Helena Jonsson.

Hela det svenska skidskyttelandslaget njuter av Jonssons segerlopp.

– Det var en makalöst bra prestation. Det går knappt att beskriva det som Helena gjorde. Det är positivt för alla i landslagsgänget. Vi vet att vi är bra – nu har någon av oss visat det också, säger Carl-Johan Bergman.

Björn Ferry följde Jonssons segerlopp framför tv:n.

– Det är starkt att hamna på prispallen. Men att vinna är tio gånger bättre. Den här framgången ger svensk skidskytte en rejäl skjuts. Det kan inte bli bättre.

Björn Ferry, som blev näst bäste svensk på 17:e plats i distansloppet, tror på ett bättre resultat i lördagens sprintlopp.

– Sprint passar mig bra. Jag får bättre betalt för mitt starka spurtvarv när det handlar om tre åkrundor i stället för fem. Skjuter jag bra så kan det bli riktigt positivt, säger Ferry förhoppningsfullt.

Anna Carin Olofsson-Zidek, som åkte skidor snabbast av alla på distansloppet, kan bli sprinttävlingarnas stora överraskning.

– Jag känner mig riktigt nöjd med skidåkningen. Men ska jag vara med i toppstriden har jag inte råd att börja med två bomskott som i distansloppet. Bortsett från det kändes skyttet rätt bra också, säger Olofsson-Zidek och ser ut att njuta med sin nya tillvaro som mamma och toppåkare i skidskytte.