Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skön känsla att vakna upp"

/
  • Så här såg Hassan ut innan operationen. Efter den snabba och kraftiga viktnedgången hade han mycket lös hud på magen.
  • Den 20:e december får Hassan ta bort gipset och de drygt 100 stygnen. Han mår bra efter operationen och längtar efter att få börja träna igen.
  • Operationen gick bra och nästa vecka kommer Hassan att få se resultatet. Då ska de drygt 100 stygnen tas bort.

Hassan Moulines resa mot sitt nya jag började nere i en källarkorridor i ett hyreshus i Nacksta. För två och ett halvt år sedan vägde han 200 kilo och för att undvika folks blickar var det där han motionerade. Nu är han tillbaks nere i källaren men den här gången är det inte för att slippa uppmärksamheten.

Annons

21-åringen är hemma igen efter att ha genomgått en operation av överskottshud på sjukhuset i Sollefteå. Han längtar redan efter att få börja träna igen men eftersom han inte vågar promenera på ishala vägar passar han på att motionera i källarkorridoren.

Än så länge kan Hassan inte se resultatet av plastikoperationen som han så länge kämpade för att få. Den 20:e december kommer han att få ta av gipset och då ska också stygnen tas bort. Operationen tog nästan fem timmar.

– Det var en skön känsla att vakna upp. Jag har fått morfin men mår bättre nu när jag inte tar den. Det känns bättre och bättre för varje dag, säger han.

Hassan har genomgått en lång resa både fysiskt och psykiskt. Redan som liten var han kraftig och i gymnasiet vägde han som mest 200 kilo. Läkare varnade honom för att han kunde dö i förtid av sin fetma. Hassan flyttade hemifrån och bestämde sig för att kämpa mot övervikten.

– Jag började med att springa nere i källaren. När man väger 200 kilo vill man inte vara ute och träna och man vill inte gå till gymmet. Man såg ju folks blickar. Då är det bättre att bara vara för sig själv.

Det blev många vändor i den 25 meter långa källarkorridoren. Till slut hade Hassan självförtroendet att börja träna på gym. På bara ett år rasade han 100 kilo och viktnedgången har fortsatt sedan dess. I slutet av månaden flyttar han till Irland för att arbeta som datasupporter och han är fast besluten om att fortsätta leva sunt även efter flytten.

– Dom har gym på jobbet. Det var det första jag kollade upp. Så länge jag har vågen med mig är det lugnt och jag tror på mig själv.

Hassan berättar att han efter viktnedgången blir bemött på ett helt annat sätt. Han får vänligare, mer öppna blickar från dem han möter. Själv har han också förändrats.

– Konstigt nog hade jag bättre självförtroende förut, inte när det gäller tjejer men rent allmänt. Jag var mer öppen och vågade ta för mig på ett annat sätt. Nu är jag mer försiktig.

Fortfarande har han en bit kvar innan han kommit dit han vill rent fysiskt. Hassan beviljades bara plastikoperation av magen eftersom man bedömde att det var hög risk för farliga svampinfektioner där. Brösten, där han fortfarande har mycket hängande hud kvar, ville sjukhuset inte operera. En sådan operation måste Hassan själv bekosta och det hoppas han kunna spara ihop till. Han hoppas också att självförtroendet ska komma tillbaka när han vant sig vid sitt nya jag.

– Förhoppningsvis kan den gamla och den nya Hassan mötas på Irland.

Annons