Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skönheten spelar roll i politiken

Politikers skönhet har betydelse för framgången. Det visar en studie på 1 900 finländska kandidater.

Och det kan få allt större betydelse när kandidater ska kryssas i valet och allt fler politiker väljer att göra en personvalskampanj.

Niclas Berggren som är docent i nationalekonomi och vice vd på Ratio, näringslivets forskningsinstitut, har varit med och gjort en omfattande studie i ämnet. 1 900 politiker i Finland bedömdes av 10 000 personer från andra länder och poängsattes på en skala 1-5. Det som bedömdes utifrån bilder var skönhet, kompetens, trovärdighet, barnsligt alternativt vuxet utseende och ålder.

– Bara två faktorer hade signifikant betydelse, skönhet och kompetens. Effekten av skönhet var dubbelt så stor som för kompetens.

Om politikern bedömdes som en fyra i skönhet fick den tre procentenheter fler röster än den som fick en trea, oavsett andra faktorer. Niclas Berggren tror inte att den vackrare kanske vinner ett helt val, men när kryssen i partiet räknas kan det vara en avgörande faktor för att få en plats.

Den enda faktorn som visade sig vara en nackdel var att vara ung.

Det är ansiktet skönhet i sig som avgör, smink och snygga kläder hjälpte inte. Inga könsskillnader kunde noteras. Niclas Berggren utesluter inte att ett ökat personval också kan leda till plastikoperationer och botoxbehandlingar i framtiden.

– I dag är det frågan om valet står mellan Mona och Fredrik eller socialdemokraterna och moderaterna. Ju mera av personval desto viktigare blir utseendet.

Han manar till vaksamhet och eftertanke om partierna eller personerna ska vara viktigast i valet. Men att utseendet skulle spela roll för vilka politiker vi får behöver inte vara en nackdel, enligt Niclas Berggren, för det är inte säkert att politiken blir sämre för det.

– Eftersom människor reagerar positivt på skönhet går det att anta att en snygg politiker lättare får igenom sin politik och kanske har ett större genomslag i sociala sammanhang.

Om väljare byter sida på grund av kandidaternas skönhet/fulhet är kanske inte troligt, däremot är det sannolikt att någon som stöder ett parti väljer vackra företrädare.

Skönhetens påverkan visar sig också inom andra områden. Personer som bedöms vara vackra får 15 procent mera i lön än sina mindre lyckligt lottade arbetskamrater.

En stor amerikansk studie visar också att utseendet spelar roll. I den studien lät man personer i USA och Indien bedöma vilka politiker som var de "bästa" i Brasilien och Mexiko. Mellan 65 och 70 procent röstade amerikanarna och indierna på kandidaterna som vann i de andra länderna.