Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skönsmons förskola har flyttat in i nya lokaler

Nu har barn och personal äntligen flyttat in i de helt nybyggda lokalerna vid Skönsmons förskola. Anna Boström och hennes kompisar trivs bra.

– Jag tycker att det är kul här för det är många nya leksaker, säger hon.

Under sportlovsveckan hade personalen på Skönsmons förskola fullt upp med att flytta över allt från den gamla byggnaden till den nya. I måndags när barn och föräldrar kom var det till helt annorlunda lokaler. Det är mycket ljus och rymd och en hel del nya leksaker och material.

Förskolechefen Ulrika Sundin berättar att hon är nöjd över resultatet.

– Det här blir som en nystart för oss. Vi har försökt organisera de olika miljöerna så att de ska locka barnen till nyfikenhet och lärande och samtidigt ska det ju vara lekfullt och roligt förstås, säger hon.

Skönsmons förskola byggdes för drygt 25 år sedan och i våras påbörjades projektet att bygga nytt och renovera. Josef Andersson, projektledare på Drakfastigheter, berättar att man tidigt i processen anlitade arkitekten Anders Nykvist för att få in miljötänkandet. Jämfört med den gamla byggnaden är den nya betydligt mer energieffektiv.

– Grunden består av återvunnet glas vilket förutom miljöaspekten också är ett jättebra värmeledningsmaterial. På förskolan har vi ett grästak, det tar tillvara på dagvattnet och har även en kyleffekt under sommaren, berättar Josef Andersson.

Projektet går nu in i sin andra etapp vilket innebär att de gamla lokalerna rivs ut och renoveras.

– Den kommer att vara klar i mitten av augusti, berättar Josef Andersson.

Då är det tänkt att barn och personal från Enhörnings och tallbackens förskola också ska flytta hit. Totalt kommer förskolan kunna ta emot ungefär 150 barn fördelat på nio olika avdelningar.

– Till hösten kommer ett- till treåringarna att gå i de ombyggda lokalerna medan de större barnen kommer att vara i den nya byggnaden, berättar Ulrika Sundin.

I nuläget är det dock fem avdelningar som huserar här men det är öppet mellan avdelningar och många gemensamma rum finns.

Bland annat de så kallade hjärterummen med högt i tak och med mycket nya saker.

– De nya lokalerna är jättehärliga. Det mest positiva är att vi kan jobba över avdelningarna på ett annat sätt nu, säger Maria Holmgren, en av förskollärarna.

När hela projektet är klart i augusti kommer en riktig invigning att hållas. Men namnet på förskolan är inte klart än.

– Eftersom vi är tre förskolor som går samman vill vi ha ett helt nytt namn. Flera förslag har kommit in så vi får se vad det blir, säger Ulrika Sundin.