Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköt fyrverkerier trots förbud – två dräktiga kor fick avlivas

Nyårsnatten fick ett tragiskt slut på Borgsjö lantbruk utanför Ånge. Utanför en hage där det fanns tolv kor hittades spår av att någon hade skjutit raketer trots fyrverkeriförbudet.

– Korna skrämdes in i en annan hage där det var is och halkade. En ko bröt ena benet och en bröt två ben. Vi kunde inte rädda dem, säger Alice Hultin.

Läs även: Walde blev årets första bebis i Sundsvall – se de nyblivna föräldrarnas lycka

När bonden Anders Hultin skulle kolla till sina djur under fredagsmorgonen stod inte allt rätt till. Tolv kor i en hage hade blivit skrämda under natten och sprungit ner ett stängsel och in i en annan hage där det var halt och isigt. Två av korna hittades liggandes på isen.

– De kunde inte komma upp. Vi försökte få dem att resa sig och bäddade om dem med halm så att de inte skulle frysa, säger dottern Alice Hultin.

Läs också: Stökig nyårsnatt med bråk och fylleri – flera grova brott anmälda i länet

Hela familjen och grannar hjälpte till för att försöka rädda korna. Men båda djuren hade brutit benen.

– Vi fick ta bort dem. Båda korna var dräktiga och skulle ha fått kalvar i april, säger Alice Hultin.

Någon meter utanför hagen hittade de spår efter raketer som hade skjutits över hagen och ladugården.

– Under den tid man fick skjuta fyrverkerier passade vi djuren och höll koll så att det skulle vara lugnt. Men det här hände efter klockan 01. Grannar hörde hur det sköts fyrverkerier vid halv tre på natten, säger Alice Hultin.

Hon lade under nyårsdagen ut händelsen på Facebook och statusuppdateringen har i skrivande stund delats över 2 600 gånger.

– Det är jobbigt och tragiskt. Det här var vi inte beredda på alls. Det är så onödigt och dumt, sådant här ska ju inte hända, säger hon.

Läs också: Eldprov för förbud mot fyrverkerier

Läs också: Starkt stöd för raketförbud