Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoteråkare och fotgängare förstör skidspåren – ansvarig: "Det är vilda västern här"

Fint vinterväder och mycket snö har medfört att det är många som vill ut i skidspåren.
Men det är konkurrens mellan skidåkare, fotgängare, skotrar, ryttare och fyrhjulingar

Annons

– Det har blivit lite av vilda västern här i spåren på södra sidan av staden, säger Pessi Liukkonen spåransvarig på friluftsförvaltningen i Sundsvalls kommun.

Diskussionerna går varma på sociala medier och det har blivit en konflikt.

– Det är fantastisk roligt att det är tryck i längdspåren och att många är sugna på att åka. Vintersäsongen är så kort här vid kusten och jag skulle uppskatta att endast skidåkarna använder de preparerade skidspåren.

Det finns två ställen i Sundsvall där fotgängare och skidåkare får samsas, det är det 3,3 kilometer långa spåret runt Sidsjön och spåret på Södra berget som går mellan hotellet och raststugan på Ängen.

Läs också: Den lilla snön som finns räcker inte till de skidsugna

Efterfrågan gör att kravbilden på spårsystemet ökar och Pessi och hans medhjälpare Tobias Björklund jobbar för fullt och lägger mycket tid och energi för att preparera så att spåren ska bli så fina som möjligt. Det drar både ett klassiskt spår och ett skatespår och snart är 5,5 mil uppkörda.

– Många kanske missuppfattar och tror att man får gå i skatespåret, men de är till för åkarna som köper spårkort, säger Pessi.

Ett annat problem är att skoteråkare också använder spåren.

– Nackstaspåret är ofta sönderkört och även leden upp mot Klissberget. Det blir en kostsam historia för kommunen eftersom vi då får preparera om spåren. Det finns lagar och förordningar som skotrar ska följa. Vi har även sett avtryck efter hästar och det har inget i spåren att göra vintertid.

Nu i helgen var det meningen att Fågelbergsstugan skulle öppna men någon har kört sönder spåret med ett fyrhjuligt terrängfordon så ingen kan ta sig dit med skidor.

– Jag blir så vansinnigt ledsen, säger Susanne Olofsson som är ansvarig för stugan.

■■ Den här artikeln hade du kunnat få som pushnotis i din telefon. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!