Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoteråkare, vi behöver er och ni behöver oss – lederna röjer sig inte själva

Om bara någon vecka går startskottet för många snöskoterentusiaster då första snöflingorna faller. För snöskoterklubbarna startade säsongen långt tidigare då det mesta av röjningsarbetet med snöskoterlederna pågår som intensivast vår, sommar och höst. Många är de snöskoterägare som ej löst sitt medlemskap i någon av våra snöskoterklubbar i regionen i tron att klubbarna inte har några utgifter under snöfattiga vintrar. Tyvärr ser det inte ut så.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Inom Sundsvall och Timrå kommun finns det tio aktiva snöskoterklubbar som anlägger och sköter ett ledsystem på över 70 mil. Njurunda Snöskoterklubb som jag representerar har över 12 mil snöskoterleder som prepareras under vintern och röjs på sommaren.

Snöskoterklubbarna är ideella och finansierar sin verksamhet till största del genom medlemmarnas medlemsavgift, som vanligtvis ligger mellan 150 och 250 kronor per medlem och år. För dessa intäkter skall skoterklubbarna årligen köpa in nya skyltar och stolpar, bygga broar, lösa försäkringar, köpa drivmedel, göra service, reparera utrustning och om det något år har gått att spara lite försöker vi investera i ledprepareringsutrustning.

För Plus-kunder: Gänget som föredrar gamla skotrar framför nya: "Det ska vara lite hillbillystil"

Under vår, sommar och höst pågår ett febrilt arbete med att röja lederna från sly. Vegetationen tar ytterst liten hänsyn till dåliga vintrar utan har en tendens att växa med full kraft ändå. Klubbarna har inget bidrag från vare sig kommun eller stat för att sköta dessa leder sommar som vinter. Det är därför vi vädjar till dig, snöskoterägare, att stötta din lokala snöskoterklubb som medlem. Behöver medlemmar vara ute och röja leder? Nej, självklart inte om de inte vill. Medlemskapet är först och främst ekonomiskt så att snöskoterklubbarna kan fortsätta bedriva sin verksamhet för dig, snöskoteråkare.

Vid vårt förra utdrag ur fordonsregistret fanns cirka 1 500 registrerade terrängskotrar i "gamla" Njurunda kommun. Tyvärr ser vi årligen en minskning av antalet medlemmar.

Klubbarna i distriktet har ett fantastiskt gott samarbete med kommunen, Trafikverket med mera och för löpande dialoger för att bygga bort störningar i samband med exempelvis nya byggprojekt.

Hur många medlemmar har då klubbarna? Som exempel kan vi ta Njurunda Snöskoterklubb som har knappt 300 medlemmar. Av dessa är cirka 15–30 aktiva i klubbens arbete gällande röjningsarbete med mera. Vid vårt förra utdrag ur fordonsregistret fanns cirka 1 500 registrerade terrängskotrar i "gamla" Njurunda kommun. Tyvärr ser vi årligen en minskning av antalet medlemmar. Vi vädjar därför till samtliga snöskoterägare att gå med i den lokala snöskoterklubben som du har i din närhet för vi/de behöver ditt stöd i form av medlemsavgiften så att vi kan fortsätta med den upprustning och röjning som lederna kräver. Annars är risken stor att klubbarna måste lägga ner och då försvinner även lederna.

Du som åker snöskoter är ambassadör för alla snöskoteråkare, så kör med respekt och omdöme så får vi behålla vårt fritidsintresse. Du som har barn som börjar närma sig 16 år kontaktar lämpligast någon av de klubbar som tar ett stort socialt samhällsansvar genom att utbilda i förarbevis på snöskoter. Bli medlem – vi behöver ditt stöd!

Peter Pettersson

Ordförande Njurunda Snöskoterklubb

Läs även:

L: Orimligt att rika Teslaägare får stora rabatter – höj skatten för miljöbovarna i stället

Parkeringsbot efter några få minuter – initiativrikt men omdömeslöst

Cykelöverfarter finns inte i Sundsvall – väjningsplikten gäller

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel