Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterförare måste ansöka om nytt förarbevis

Innan 31 december måste skoterförare ansöka om utbyte av sitt gamla förarbevis för terrängskoter.

Annars kan de bli tvungna att genomgå ny utbildning och genomföra nya prov för att återfå behörigheten.

– Nu är det brådis för dem som inte har skickat in om de vill fortsätta att köra skoter efter nyår, säger Olof Stenlund, Transportstyrelsen.

I början av augusti skickade Transportstyrelsen ut handlingar till 100 000 personer med uppmaning om att förnya sitt förarbevis och fram till den 20 december har myndigheten fått in 50 000 ansökningar.

– Jag tror att det beror på att många glömmer bort att fylla i handlingarna och lägger dem åt sidan och tänker att det gör jag sen. Då är det lätt att man glömmer bort det, säger Stenlund.

De som berörs av ändringarna är de som har tagit förarbevis för skoter före 1 oktober 2009 och som inte har ett körkort eller traktorkort som utfärdats före 1 januari 2000.

– Har man ett sådant körkort som utfärdats innan år 2000 så behöver man inte förnya förarbeviset om man inte vill, eftersom det går att köra på sitt körkort. Alla som har tagit ett förarbevis för skoter efter 1 oktober 2009 behöver inte förnya sitt, säger Olof Stenlund.

Kostnaden för att förnya förarbeviset är 150 kronor och sedan tillkommer kostnaden för fotografering.

– Alla som berörs av det här har fått blanketter hemskickade till sig. Det är bara att betala in avgiften och skicka in den med ett foto. Ansökan måste vara registrerad hos oss senast den 2 januari. Det är lagstyrt och egentligen är det 31 december som gäller, men eftersom att det är helg så kan vi ta emot fram till och med 2 januari, säger han.

Fotoaffärn i Sundsvall har märkt av att det är många som har väntat till sista sekund att förnya sitt förarbevis.

– Det är cirka 50 till 60 personer varje dag som vill ta foto. En anledning tror jag är att Transportstyrelsen har skickat ut handlingarna tidigt och många har lagt dem åt sidan och glömt bort det, säger Lennart Lindgren, butiksanställd.