Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterförare vandaliserar barnens skidspår: "Ett laglöst beteende"

Skidspåren vid Sidsjön är till för att lära Sundsvalls skolbarn att åka längdskidor. Något som har blivit allt svårare, då spåren vandaliseras av skoterförare som vill använda marken för att nöjesåka. Nu väljer anställda att ta krafttag mot buskörningen.

Naturskolepedagogen Simon Meurling och spårchefen Pessi Liukkonen har tröttnat på skoterförarna som förstörd längdskidspåren vid Sidsjöns naturreservat. Nu har en polisanmälan lämnats in.

– Det här har hänt vid tidigare tillfällen. När det kommer till skoteråkning känns det som att även den mest laglydiga människa släpper på alla regler och skiter i det mesta. Ska man köra skoter borde man läsa på lite om var man får köra, säger Simon Meurling.

Droppen som fick bägaren att rinna över var när Simon Meurling anlände till Sidsjön på tisdagsmorgonen. De skidspår som skulle använda till skolbarns skidlek var sönderkörda och det behövdes mycket extrajobb för att återställa dem.

– Man blir väldigt uppgiven. Vi lägger ner väldigt mycket jobb på det här och man får slita för att det ska fungera att åka. Kör de sönder spåren så blir det väldigt mycket jobb för oss, säger Simon Meurling och fortsätter:

– På något ställe hade det rivits upp grus. Det fick vi gräva upp och fylla igen med ny snö och sedan göra nya spår.

Bortsett från mer jobb för de som arbetar med skidanläggningen kan vandaliseringen leda till förstörda skidor för barnen och de oerfarna kan få svårt att åka i spåren över huvud taget.

Enligt Simon Meurling och Pessi Liukkonen är problemet inte unikt för Sidsjön. Även på andra platser runt Södra berget har skoterförare kört utan att ha tillåtelse till det.

– Jag tror att det är väldigt få nöjesåkare som tar reda på vad det är som gäller. Det finns trafikregler inom skoteråkning på samma sätt som i trafiken. Det här är ett väldigt laglöst beteende, säger Pessi Liukkonen.

Läs mer:

Skoterkörning skadar skogsbruket

Skoterbuset har ökat: "Det är som laglöst land"