Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterklubb och Friluftsfrämjandet i samarbete

Medlemmarna i Fränsta snöskoterklubb väntar på snön.
Det gör också de tolv medlemmarna i Friluftsfrämjandet.
Nu gör de gemensam sak och inleder ett samarbete under vintern, genom att använda Tjärnbostugan tillsammans.

Annons

– Vi har inlett samarbete med Friluftsfrämjandet, under vintern har vi diskuterat om hur vi kan hjälpa varandra. De är en förening med många äldre medlemmar och vi är många yngre, så det kan bli bra, säger Mattias Stuifbergen, kassör i Fränsta snöskoterklubb.

Tradionellt åker man skidor till Tjärnbostugan från Fränsta, men antalet skidåkare som besöker stugan har minskat med åren.

Att Friluftsfrämjandet går ihop med en snöskoterklubb tillhör inte vanligheterna.

– Jag har aldrig hört talas om ett sådant här samarbete, det kommer bli intressant och kul, säger Bengt Holmberg, ordförande Friluftsfrämjandet i Torp.

Medelåldern är hög i föreningen och antalet medlemmar har minskat genom åren.

– Vi har sänkt medelåldern, vi fick in några 50-åringar för en tid sen, säger kassören Jan Stadling med ett skratt.

Tjärnbostugan ligger nära Gissjövägen och skoterleden går förbi, vidare mot skoterklubbens stuga, Skinnsjöstugan, som ligger längre upp i skogen.

– Nu kan vi ha fler helger öppna. Stugvärdarna själva bestämmer detaljerna, men det kommer alltid finnas kaffe, mackor, kakor och en varm stuga att värma sig i, säger Mattias Stuifbergen.

Nu hoppas gänget att det blir lite mildare i helgen så de kan öppna för säsongen.

Skoterklubben har fyra mil skoterspår att preparera. Efter senaste årens stormar är nästan alla vindfällen borttagna, men några ställen återstår.

– Det finns fortfarande något ställe där markägaren prompt vill röja själv, men det mesta är borta. Nu vill vi ha ett lager med blötsnö som vi kan packa ordentligt, sen siktar vi på att få leden till Naggen färdig inför deras skoterfest i februari, säger Mattias Stuifbergen.