Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skotta snö på rätt sätt

Snön har kommit till stora delar av Sverige. Landets husägare har nu en period av snöskottning framför sig.
För att undvika skador gäller det att skotta rätt.

När personer som kanske i vanliga fall har stillasittande arbete börjar kroppsarbeta på fritiden ökar risken för att de ska göra sig illa.

Stina Berg, ordförande i Legitimerade kiropraktorers riksorganisation, säger att det finns ett par perioder om året när det är fler personer som behöver hjälp på grund av skador. Det är när trädgårdsarbetet börjar, i snöskottningstider och när det är dags att byta däck på bilen.

– Alla människor använder inte sina muskler eller sin rygg i vanliga fall. När de väl ska använda ryggen till ett sådant ändamål så är det i en väldigt oergonomisk ställning, säger hon till TT.

Det finns ett par mycket enkla råd till den som skottar snö för att inte skada ryggen.

– Det viktigaste är att man tänker på att inte böja ryggen utan håller den rak och böjer på knäna i stället så man använder benmusklerna, säger Stina Berg.

Människor som böjer ryggen och gör vridrörelser utsätter sig för en onödig skaderisk.

– Då har man ett vridmoment som är väldigt ogynnsamt för diskarna längst mer i ryggen. Det är där du kan vrida till ryggen.