Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrällguld till Granlund i EM

Hon krossade sitt eget svenska rekord med nästa två sekunder.
På två år har hon kapat sex sekunder – och nu är Petra Granlund bäst i Europa.
– Det är en massa glädje nu, utbrast hon efter guldet på 200 m fjäril i EM.

Sverige åkte till kortbane-EM i kroatiska Rijeka med en liten trupp utan stjärnor.

Therese Alshammar, Stefan Nystrand och Josefin Lillhage stod alla över mästerskapen.

Då glimmade en ny simstjärna till.

Petra Granlund, 21, har visat hela hösten att formen varit bra i kort bana – men när mästerskapen startade slog hon till och med sig själv med häpnad.

– Jag visste att jag hade medaljchans om jag kunde slå mitt personliga rekord, men guld trodde jag inte på, berättade hon i telefon för TT.

Men med målgång redan efter 2.04,27 så blev det guldglädje. Väsbysimmerskan krossade sitt tidigare svenska rekord med hela 1,73. Fransyskan Aurore Mongel blev tvåa, slagen med 46 hundradelar, och trean Jemma Lowe, Storbritannien, var ytterligare fem hundradelar efter.

Granlund låg tvåa genom hela loppet, men vid 175 meter hade hon tagit spets.

– När jag förstod att jag hade chansen till guldet gjorde jag en superandning och gav järnet, berättade Granlund som hade 2.07,16 som personligt rekord inför året och har sänkt sig med drygt sex sekunder de senaste två åren.

Den enorma kapningen förklarar hon med en heltidssatsning och flytt.

– Ser man tillbaka så är det två år sedan jag flyttade från Stenungsund till Väsby. Allt har förändrats. Jag simmar mer, tränar mer fjäril och mer styrketräning. Då gick jag i skolan och det var förstaprioriteringen, berättade hon efter sin första individuella mästerskapsmedalj.

Nu är Granlund plötsligt bara 1,15 från japanskan Yuko Nakanishis världsrekord.

– Det är kul att man ser en utveckling. Fokus ligger ju fyra år framåt i tiden mot OS i London 2012, sade hon.

Något firande blev det inte på torsdagskvällen. Petra Granlund har två individuella grenar kvar, däribland 200 m fritt där hon är världstrea i höst.

– Fjäril är min specialgren, 200 m fritt är mer en bonus. Men det är skönt att känna att man är i form, sade hon.

Joline Höstman slutade sist i finalen på 50 m bröstsim med personliga rekordet 31,01. Unga 15-åriga talangen Lovisa Ericsson blev utslagen i försöken på 100 m ryggsim. Med 1.00,67 var hon drygt en sekund över sitt eget svenska rekord. Jämngamla Sarah Sjöström gick till fredagens final på 100 m fritt med sjätte tid.

Två världsrekord sattes också i finalpasset. Amaury Leveaux, Frankrike, slog till redan i semifinalen på 50 m fritt med 20,48 och vann sedan också finalen. Roland Schoeman, Sydafrika, hade den tidigare noteringen på 20,64. Italiens herrar vann också 4x50 m medley på 1.32,91 och putsade Rysslands rekord från försöken med 86 hundradelar.