Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämmande besök i barnens vardag

Jag har en uppmaning till alla föräldrar som har barn i förskolan: Ta ledigt från jobbet och tillbringa en dag tillsammans med ditt barn på förskolan. Upplev ditt barns vardag. Har du en aning om hur arbetssituationen för pedagogerna ser ut? Vilka sysslor "stjäl" tid från barnen?

Som mormor till tre förskolebarn blev jag häromdagen djupt rörd när jag skulle hämta dem på förskolan. Genast när jag kom in genom dörren fick jag två gråtande kontaktsökande små barn i mitt knä. Jag – en helt främmande människa – kunde erbjuda närhet och fick tydligen duga. Skrämmande tycker jag.

Det fanns ingen annan vuxen tillgänglig. Många barn skulle läggas i vagnar för sovstund, många barn var trötta och grät.

Ni föräldrar måste stötta de hårt arbetande pedagogerna i sitt oerhört viktiga arbete med era barn. Grunden till allt lärande är trygghet. Hur ska detta basbehov kunna uppfyllas när barngrupperna är stora och pedagogerna tydligen har många andra uppgifter än att, det viktigaste, finnas till hands för barnen?

Jag funderar också över om förskolecheferna någon gång arbetar "på golvet"? Det borde tillhöra arbetsuppgifterna för att få ha det övergripande ansvaret för verksamheten i förskolan. Våga fråga. Barnen är vår framtid.

Mormor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel