Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämmande bevis på rektorns inkompetens

Annons

Replik på nyhetsartikel "Skarp kritik mot hur Ålsta folkhögskola bedrivs", ST 9 november.

Efter att ha tagit del av brevet som skyddsombudet vid Ålsta folkhögskola skickat till berörda i landstinget och som ger skrämmande bevis för rektors inkompetens, frågar man sig om de berörda verkligen läst dokumentet. I så fall borde man ha reagerat och agerat med skärpa och snarast tillsatt en mer lämplig rektor.

Alla oegentligheter som räknas upp i ST:s artikel och i brevet, går att verifiera genom protokoll, arbetsgivarintyg med mera. Vad gäller anställningar handlar det om tio tjänster som inte förhandlats enligt praxis. Detta skulle ha inneburit höga skadestånd för landstinget till facket (runt miljonen). Att landstinget lider brist på pengar verkar inte vara något hinder då man kunnat starta en mycket kostsam musikutbildning i Sundsvall, som innebar en dyr ombyggnation, i stället för att samordna den med befintlig utbildning i Fränsta.

Vad gör egentligen den person som anställts för samordning av länets tre landstingsägda folkhögskolor? Utbildningar genomförs trots att elevantalet inte på något sätt gör det ekonomiskt försvarbart.

Enligt Hans Wiklund, ansvarig för landstingsfolkhögskolorna, är de utbildningar som bedrivs en politisk fråga som inte går att ifrågasätta. Ett sådant idiotiskt uttalande kräver inga kommentarer. Ännu ett ekonomiskt frågetecken utgör den filial till Ålsta folkhögskola som bildats i Skinnskatteberg och som har kostat vårt landsting cirka hundra tusen kronor i månaden.

En person som inte har tillräcklig kompetens skräms av andras dito och vill helst omge sig med lojala medarbetare (bekanta). Inte konstigt att flera välutbildade lärare har sagt upp sig eftersom de anser att deras kunskap inte tas till vara. Detta drabbar naturligtvis eleverna. En mycket allvarlig konsekvens av alla rektors förehavanden är att flera i personalen inte mår bra utan tvingats sjukskriva sig för diverse stressrelaterade sjukdomar.

Hur kan då en sådan ”fel” person få tjänst som rektor på Ålsta folkhögskola? Mysteriet klarnar när man i brevet läser om hur tillsättningen gått till. Av 27 sökande kallades bara fyra och bland dessa fanns ingen av de sökande som personalen hade föreslagit. Hela förfarandet pekar på en politisk tillsättning vilket stärks av att Ålstas rektor tillhör Härnösands politiska falang. I den ankdammen håller tydligen politiker och tjänstemän varandra om ryggen.

Ett brev betyder så mycket?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel