Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämmande kvinnosyn i Carolina Neuraths debut

Är finansmännen i högsta toppen hänsynslösa maktgalningar med en sekelgammal kvinnosyn? Japp. I alla fall i Carolina Neuraths skönlitterära debut som enligt baksidestexten delvis har verklighetsgrund.

Annons

Neurath är flerfaldigt prisbelönad ekonomijournalist på Svenska Dagbladet och har skrivit de två reportageböckerna "Den stora bankhärvan" och "De svenska riskkapitalisterna" (med Jan Almgren).

Jag hör inte till dem som lustläst ekonomisidorna tidigare, men Neurath lyckas göra ämnet både begripligt, intressant och spännande.

Det gäller även för hennes senaste bok, "Fartblinda" som är hennes första roman - även om den är baserad på verklig grund, krisen i HQ Bank, vilket gör läsningen än mer intressant.

Vi får följa Beatrice Farkas, egensinnig, asocial, ung journalist på landets största ekonomitidning. En reporter som inte drar sig för att själv trycka på publiceringsknappen när ansvarig utgivare sagt nej. Hon kommer över uppgifter som kan sänka den välrenommerade storbanken, men för de mäktiga finansmännen i toppen är sanning något relativt och i slutändan en fråga om vad som går att bevisa. Bevis som de utan skrupler gör allt för att städa undan.

Som läsare får vi följa med på jakter i Skåne, fester i Skärgården, in på redaktioner och i styrelserummen på bankerna. Även om det finns några störande upprepningar i texten ges bra tempo och spännande intriger med karaktärer som Neurath lyckas göra flersidiga, ingen är genomgod och (nästan) ingen är helt igenom ond.

Men det är inte bara handlingen som skrämmer.

Återkommande i läsningen är exempel på finanselitens kvinnosyn. En kvinnosyn som skaver ordentligt. Kvotering är ett skällsord, men männen reflekterar inte över att de själva kommit i fråga på grund av kön, att män rekryterar män. Allt som räknas är "gossarna", "grabbarna" och "männen", de är tänkarna som drar in pengarna. En bra kvinna, förvärvsarbetar inte, frågar inget, är vacker och behagfull "det ligger i hennes gener att vilja bli försörjd av en man" heter det i en bastuscen och om samme talare skulle få som han ville skulle bara välbeställda män få rösta i allmänna val.

Nämen hallå, så galet kan det väl fortfarande inte vara? tänker ni. Jo. tyvärr. Min egen mailkorg innehåller exempel på samma tankegods.

Min gissning, och förhoppning, är att Neurath har fler berättelser att skriva med Beatrice Farkas som motor.