Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skräpmat ökar risk för alzheimer?

En ny svensk studie på möss antyder att snabbmat kan medföra en ökad risk för att drabbas av alzheimer.

Studien ingår i en avhandling av doktoranden Susanne Akterin vid Karolinska instititet. Hon har undersökt möss som genmodifierats för att göra dem mer sårbara för alzheimerliknande effekter.

Avsikten var att efterlikna en genvariant, kallad apoE4, som är den vanligaste riskfaktorn för alzheimer bland människor. Varianten förekommer hos 15 till 20 procent av befolkningen.

Mössen fick en kost bestående av mycket fett, socker och kolesterol, det vill säga sådant som finns i rikliga mängder i snabbmat. Efter nio månader kunde Akterin se kemiska förändringar i mössens hjärnor som hade stora likheter med de förändringar som bildas i hjärnan hos människor med alzheimer.

Bland annat bildades en typ av nystan i nervcellerna som hindrar cellerna från att fungera normalt. Tecken fanns också på minskade halter av ett ämne som är viktigt för minneslagring.

Susanne Akterin drar slutsatsen att ett högt intag av fett och kolesterol kan öka risken för personer som redan har en genetisk läggning för att utveckla alzheimer.