Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrek könsord – nu får Lustig skarp kritik från flera håll: "Mindre lämpligt och inte bra"

Mikael Lustig skrek könsord i protest mot att den italienska publiken buade under den svenska nationalsången.
Nu får han skarp kritik från flera håll.
– Vi förväntar oss mer av våra barn och då tycker jag vi kan göra det av våra elitföreträdare, säger Niclas Bromark, länsidrottschef i Västerbotten, till SVT.

Under nationalsången innan VM-kvalbragden av svenska landslaget, buade de italienska supportrarna. Efteråt fick Mikael Lustig ett utbrott och skrek att de var "jävla fittor", vilket plockades upp tydligt av tv-kamerorna.

Efteråt har ubrottet lyfts upp och hemma i Västerbotten har man inte mycket för den förre GIF Sundsvallspelarens tilltag.

– Det är många som ser upp till honom och tycker att det är häftigt att någon från Umeå och Sandåkern har nått så långt och bara det är ju förebildsskapande. Vi vet att det gör att barn intresserar sig mer och känner att ”det skulle kunna vara jag” och det är viktigt, säger Niclas Bomark, länsidrottschef, till SVT.

Han menar att även ungdomar utan kameror på sig vet bättre än att slänga sig med det språkbruket.

– Då är det nolltolerans för den här typen av språkbruk, som ung spelare åker du ut direkt och det tycker jag är helt rätt. Om det nu stämmer att Lustig sagt detta så har han här chansen att vara en förebild men lever inte upp till det. Jag tycker att han har varit en bra förebild förr, så detta är väldigt olyckligt, säger han.

Även förbundskaptenen Janne Andersson kommenterade Lustigs utbrott under tisdagens presskonferens.

– I stridens hetta måste Lustig ha sagt någonting, jag vet inte exakt vad, men jag tycker att man ska välja sina ord. Det han sa var mindre lämpligt och inte bra, säger Andersson.

Shanga Aziz, som är ordförande för organisationen Locker room talk, tycker att Lustigs uttalande är typisk "grabbig jargong".

– Så här uttrycker sig killar tyvärr ganska många gånger, framför allt i omklädningsrum. Men även på andra håll, det finns överallt bland grabbar. Det handlar om en nedvärderande syn på kvinnor rent allmänt som finns i förväntningarna på hur vi killar ska bete oss. Nedvärderande snack leder också till att man normaliserar sådana värderingar, säger han till Sportbladet.

LÄS OCKSÅ

Lustig om nattens galna firande: "Inte sovit en minut"

►(+) Mikael Lustig fick bränsle av utbrottet: "Man blir taggad och förbannad"

► (+) Emil Forsberg har ingen mardrömsmotståndare i VM: "Alla är rädda för oss nu"

Här kokar det över för Mikael Lustig – skriker könsord efter nationalsången