Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrev bok om att inte få träffa sin dotter

Kent Filppu, som är uppväxt i Sundsvall, har inte fått prata eller träffa sin snart sjuåriga dotter Paulina på flera år. Därför skrev han boken Utan min dotter. I går signerade han och pratade om boken på plats i Sundsvall:

– Jag hoppas att boken kan hjälpa mig att få träffa min dotter i framtiden.

Kent Filppu växte upp i Sundsvall och flyttade till Stockholm när han var 25 år gammal. Efter ett antal år träffade han Gloria, som har en chilensk pappa och en mamma från Honduras. De blev kära och fick sedan dottern Paulina.

För sex år sedan flyttade de till Honduras. Gloria hade fått ett SIDA-uppdrag som skulle sträcka sig över tre år. Under tiden i Honduras separerade och skilde sig paret, men Kent Filppu stannade kvar i landet för att vara nära sin dotter. Han träffade då Marta, som han nu är gift med. Hans exfrus uppdrag tog slut efter två år. Då åkte han hem till Sverige och väntade på sin dotter. Paulina och mamman skulle återvända efter tre månader. Men de kom aldrig.

Kent Filppu fick till en början prata med sin dotter på telefon och han hade mejlkontakt med sin före detta fru.

Senaste gången han hörde sin dotters röst var för ett och ett halvt år sedan. Han pratade med Paulina och berätta att han skulle resa över till Honduras för att träffa henne i december. Strax efter samtalet fick han ett mejl från mamman där hon undrade när han skulle komma. Han reste över, men förgäves.

– Sedan dess har jag försökt få kontakt med min dotter. Jag har mejlat och frågat om jag kan ringa när Paulina fyller år och så vidare. Men jag har aldrig fått något svar, berättar Kent Filppu.

– Min grundtanke var att det inte var någon mening att ta strid i Honduras så länge min fru hade ett uppdrag där. När hon stannade kvar mot vår överenskommelse, så trodde jag att hon åtminstone skulle komma på semester till Sverige genom att hon har en mormor här. Min tanke var att jag då skulle ta vårdnadstvisten. Men hon kom inte.

Han är tilldelad gemensam vårdnad. Han har försökt med familjerätten och polisanmält sin före detta fru, men utan resultat.

– Idén med att skriva en bok kom i augusti i fjol. En kompis från Sundsvall tyckte att det vara en bra grundhistoria och tillräckligt intressant med bland annat kulturkrockarna för att de skulle bli en bra bok. De finns historier i den som man kan skratta åt, trots att det i grunden är en tråkig historia, säger Kent Filppu.

Han har förhoppningar med boken Utan min dotter.

– Att människor i Paulinas omgivning, som har band till Sverige, ska få en annan bild av mig än vad de troligtvis har fått av Paulinas mamma. Jag hoppas att det ska bli en social press som kan göra att hon får träffa sin pappa. Det är en förhoppning, säger Kent Filppu.

Det är därför han har skrivit självutlämnande som sin uppväxt och om hur han träffade sin första fru och vad som hände.

– Jag vill ge en bakgrund, för det är lätt att tänka att en pappa som inte får träffa sin dotter är en dålig pappa, säger han.

I dag bor Kent Filppu, 42 år, med sin fru Marta i Farsta. De har barnen Gustav och nyfödde Tommy. Han driver ett eget företag som jobbar med försäljning åt reklambyrå och säljcoachning.

I går satt han i Bokia vid Vängåvan och signerade böcker.

– Jag vill också sätta fokus på vad som kan hända vid en separation. Det kanske inte hjälper Paulina, men jag skulle vilja få till en lagändring som gör att umgängessabotage ska väga tyngre i en vårdnadstvist. Barnen måste få rätten till sina föräldrar, säger Kent Filppu.

Boken, utgiven av Apec förlag, släpptes vid Almedal-veckan i Visby. Samtidigt ordnades ett seminarium om problematiken med pappor som inte får träffa sina barn.