Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skridskoexperten har hjälpt NHL-stjärnor – nu tar han nästa skär i Selånger

Han har hjälpt NHL-stjärnor som Nicklas Bäckström och Jacob Markström och flera bandystjärnor.
Nu har Sebastian Falk ställt in siktet på Idrottsmedelpad, däribland Selånger Bandy.
– Viljan och engagemanget finns där, men den där sista kunskapen kanske saknas, och det är väl kanske där jag kommer in, säger Falk.

För nio år sedan la Sebastian Falk den aktiva skridskokarriären på hyllan efter att han tävlat på seniornivå i tio år.

Under dessa år nådde han topp tioplaceringar på världscupen och en 15:e plats på världsrankingen.

– Jag har åkt alla tävlingar utom en, och det är OS, säger 38-åringen.

Med tävlingsåkandet på hyllan började han på en ny bana, men skridskorna är i allra högsta grad med även där.

Sedan 2007 har den före detta elitskrinnaren tränat en rad stjärnor i olika sporter för att förbättra deras skridskoåkning, och det rör sig om både hockey- och bandyspelare.

Det största namnet han hjälpt på vägen till en bättre atlet är NHL-stjärnan Nicklas Bäckström.

– Anders Bäckström ringde och frågade om jag kunde hjälpa Nicklas. De kom fram till att något fattades efter att de tränat mycket med skivstång, så vi samarbetade i tre år. Sedan tre år tillbaka har jag också jobbat med Sara Hector och sedan jag flyttade till Sundsvall har jag börjat jobba med Anders Svanebo. Det är superintressant, säger Falk.

Utgångspunkten i hans lärande kretsar kring hans motto.

– Mitt motto är att hjälpa atleter hitta deras svaga punkter och göra det till starka punkter, säger han.

Sedan i våras bor Falk med sin familj i Sundsvall efter att han lämnat Sandviken där han haft flera roller inom Sandvikens AIK.

– Jag var pappaledig hösten 2014 och bodde i Italien då. Sedan var det tillbaka till Sandviken, men vi kände att vi var klara med det. Vi hade också vunnit allt i SAIK och jag var på VM-finalen där jag hade arbetat med nästan alla spelare i de bägge lagen. Vi behövde en ny utmaning, säger han.

Och utmaningen blev alltså Sundsvall, där det inte tog lång tid innan han hittade nya projekt att jobba med.

– Peter Hansson ringde mig i mars och sa "vi har hört att du ska flytta till Sundsvall". Jag frågade hur de visste och sa att det inte var klart men att det nog blir så. Han sa "vi måste ringa till dig, vi vill att du ska vara med oss, säger Falk och fortsätter:

– Vad ska jag göra då frågade jag och han sa att det vet vi inte, haha.

Sedan dess har Falk blivit ett bollplank för den nye Selångerstränaren Simon Hansson, men där det är Hansson som har det slutgiltiga ansvaret och tar besluten.

– Jag ska coacha honom för att coacha oss. Det är alltid han som har ansvaret och vi för lite diskussioner om hur vi ska spela, vilka övningar ska vi göra och så vidare, säger han.

Falk har lagom till den kommande säsongen tagit en plats i laget som utespelare också.

– Det är kul som bara den. Bandy är kanske det spel om är roligast att spela, säger han.

Att coacha spelarna i Selånger för att ge dem förutsättningar till att utvecklas som bandyspelare blir en del av Falks uppgift i klubben.

Men det är inte gjort över en natt betonar han. Att det ofta fokuseras på snabba resultat inom svensk idrott är inget han gillar, och något han betonar att han inte jobbar med.

– Jag har sett många som tränat sig skadad. Från där jag kommer är en överbelastnings skada på grund av träning är oacceptabelt. då är träning eller planering fel. Man behöver inte ha så brottom. Folk har väldigt brottom att bli bra. Sedan har vi en kultur i svensk idrott att det ska gå väldigt fort, säger han.

Att skynda fort fram med Selånger är därför uteslutet.

– Vi vill spela ett passningsspel där fler deltar och vi har sett att det blir bättre för varje match och träning, men det tar lite tid att komma dit, säger han.

Samtidigt lyfter han fram exempel på andra elitlag som valt att skynda långsamt, något som han tror många skulle må bra av att ta efter.

– Systemet är större än individen. Gefle har gjort det, och de spelar i allsvenskan med division 3-spelare. Deras motto är att vinna varje match, sedan hur många det blir spelar ingen roll. De har systemet. Inte några stjärnor på det sättet utan stjärnorna har kommit ur systemet. Alla accepterar systemet och ingen är större än systemet, för då får man inte spela, säger han.

Han som hjälper Selånger Bandy, skrinnaren Oskar Gustafsson och Anders Svanebo att bli bättre.