Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuldsatta missar ränteavdrag: "En förlust på flera tusen"

Lars Bryner är god man för en person med stora skulder som drivs in av ett dussintal olika inkassobolag.
Bara ett av bolagen lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket så att personen får ränteavdrag på 30 procent.

– Personen har dålig ekonomi och lever på en låg pension. Nu har det inte gjorts några ränteavdrag och det betyder en förlust på flera tusen kronor som skulle ha minskat skulden hos kronofogden.

Lars Bryner har ringt runt till tio av inkassobolagen och fick svaret hos nio av dem att de inte behövde lämna kontrolluppgifter. Nu ägnar han tid åt att granska hur mycket räntor som personen betalat de senaste åren och tänker begära omprövning hos Skatteverket.

– Om ett bolag på uppdrag av annan bara inkasserar pengarna åt denne, behöver bolaget inte lämna uppgifter till oss, säger rättsliga experten Marie Louise Harling på Skatteverket.  

Factoringbolag, som köper fordringar från andra bolag och tar emot både skuldränta och dröjsmålsränta, ska lämna kontrolluppgifter. Ett sådant bolag förmedlar inte betalningen till någon annan.

– Om en juridisk person äger den inkasserade fordran ska kontrolluppgift lämnas in. Det är bara det allmänna som måste lämna kontrolluppgift när enbart dröjsmålsränta tas emot.

Det var bara Intrum Justitia som hade lämnat uppgifter, ett företag som både köper fordringar och sköter inkasso. Övriga inkassobolag tar bara in dröjsmålsränta.

– Utformningen av bestämmelserna beror på att en snickare till exempel, även om han har ett bolag, inte ska behöva lämna kontrolluppgifter för att en obetald faktura påförs dröjsmålsränta, säger Marie Louise Harling.

Lars Bryner tycker ändå att det är fel att inkassobolag inte måste lämna in uppgifter om dröjsmålsränta till Skatteverket.

– Det här drabbar de svagaste som har problem med ekonomin. Alla räntor är avdragsgilla, men det är säkert många som tror att uppgifterna lämnas till Skatteverket och ränteavdraget sker automatiskt, säger Lars Bryner.

– Nu har jag begärt att få ut ränteuppgifter från inkassobolagen och har hämtat en blankett på Skatteverket om retroaktiv ändring av deklarationer för flera år bakåt.

Till skillnad mot andra finansiella företag så sorterar inte inkassobolag under Finansinspektionen utan Datainspektionen har kontrollen.

I inkassolagen står det att gäldenären inte får vållas onödig skada eller olägenhet. Men på Datainspektionen ser man inget problem i det fallet.

– Det här är en ren skatterättslig fråga, säger juristen Malin Fredholm.