Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuldtyngda Åfa har vänt på skutan – stort överskott 2015

Det kommunala fastighetsbolaget Åfa har gått från förlustbolag till vinstmaskin, och är en starkt bidragande orsak till att Ånge kommun slipper ett stort underskott när 2015 ska summeras.

I december 2014 så tillträdde Joakim Persson som vd för Ånge kommuns fastighetsbolag. Ett år senare så går bolaget mot ett överskott med nio miljoner kronor, samtidigt som dotterbolaget Ånge energi ser ut att kunna lämna en miljon kronor i överskott när alla siffror är på plats.

Därmed väger de båda helägda bolagen upp det ekonomiska raset som delägda Ångefallen kraft har varit med om. Ett bolag som på bara några år har gått från att vara kommunens guldkalv till en marginell intäkt som från och med nästa år hålls utanför budgeten.

– Jag trodde aldrig Hermanboda kraft skulle kunna gå så dåligt som det har gjort nu, och jag trodde heller aldrig att Åfa skulle börja gå så bra och så fort som man har gjort, säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

Att Åfa redovisar ett stort överskott, samtidigt som man dessutom lagt fyra miljoner kronor extra på underhåll, stärker bilden av ett bolag som har koll på finanserna.

– Det känns positivt om man tittar några år tillbaka och hur det var då, säger Leif Edh, oppositionsledare för Vår framtid.

Han konstaterar att Åfa visserligen fått mycket hjälp på vägen, men också har gjort mycket själv för att få rätsida på ekonomin.

– Jag tror det var viktigt att vi fick en vd utifrån, säger Leif Edh, som ser det som en bidragande faktor till det positiva resultatet.