Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skvadern förlorar miljoner på sänkt skolpeng – rektor oroad: "Går inte att behålla kvaliteten"

Besparingarna i gymnasieskolan slår hårt mot friskolorna och Skvadern.
Totalt förlorar Skvadern närmare två miljoner i bidrag i år.
– Det går inte att behålla kvaliteten med en så låg skolpeng, säger rektor Jan Kibe.

Läs mer: Nytt tufft sparpaket drabbar skolan: "Hittar ingen annan lösning"

Skvaderns gymnasieskola reagerar kraftigt på besparingarna som barn- och utbildningsnämnden fattade beslut om i november, då skolpengen sänktes för gymnasieskolorna.

I en skrivelse till nämnden menar Skvadern att den nya budgeten slår kraftigt mot skolan.

Enligt beräkningarna får Skvadern närmare två miljoner kronor mindre i bidrag från kommunen 2016. Det totala bidraget ligger på 35 miljoner från Sundsvalls kommun.

– Jag tror inte att nämnden förstod vilka konsekvenser deras beslut fick för oss. Vi tvingas spara mer än en kommunal gymnasieskola. Hela gymnasieverksamheten är underfinansierad och jag tror att de kommunala skolorna kommer att få svårt att gå ihop sina budgetar med mindre pengar, säger Jan Kibe.

Skvaderns gymnasieskola har 480 elever och erbjuder verksamhet i fyra program: estetiskt, ledarskap, samhälle och naturvetenskap. Det största programmet är det naturvetenskapliga med 170 elever.

Läs mer: Pinheiro vill satsa på yngre eleverna – sparar på gymnasiet

Där sänks skolpengen mest och det innebär en minskning med nästan 5000 kronor per elev. Det gör att nivån ligger lägre än riksgenomsnittet, enligt skrivelsen.

Nu kräver skolan att kommunen höjer skolpengen för det programmet.

– Den bör ligga på minst samma siffra som förra årets nivå. Det här slår väldigt hårt mot oss då det handlar om en väldigt stor minskning, säger Jan Kibe.

Skolan menar att den minskade skolpengen innebär omkring 1,1 miljoner i mindre bidrag.

– I den ligger även ett hyresbidrag. Det grundar sig på vad kommunen betalar i hyra och när deras hyror nu sänks så innebär det att vi får ett lägre bidrag. Uteblivna löneökningar har vi tidigare fått som extra utbetalning, men nu är det inbakat vilket innebär drygt 600 000 kronor mindre att röra sig med, säger Kibe som totalt räknar på att det handlar om två miljoner i mindre bidrag.

Hur påverkar det er?

– Med skolpengen för 2015 klarade vi precis ett nollresultat. Nu blir det tuffare, men vi har lagt undan reserver som gör att vi kan säkra verksamheten. Vi kommer att ha ett styrelsemöte inom kort där vi ska bestämma hur vi ska hantera situationen.

Är du orolig över er framtid?

– Ja, det är jag. Det är inte så att vi kommer att gå i konkurs de närmaste åren, men fortsätter den här utvecklingen så kommer vi och andra friskolor få svårt att få ihop verksamheten.

Läs mer: Så vill oppositionen klara skolbudgeten – utan att skära i undervisningen

Några beslut om nedskärningar har inte ledningen för Skvadern tagit.

– Men givetvis måste vi spara och det kan innebära att vi får lägga ner program i framtiden, säger Kibe.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Joao Pinheiro har fått skrivelsen.

– När vi tog det här beslutet så tog vi ingen särskild hänsyn till om hur det skulle drabba friskolorna. Varför skulle vi göra detta? Alla betraktades lika och fick lika stor minskning. Nu håller vi på att titta på frågan i vår förvaltning och se vad vi kan göra. Min ambition är absolut inte att skolor ska läggas ner.

Läs mer: Här startas det upp nya friskolor i Medelpad