Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddsombud anmäler polisregion nord – bemanningen för låg: "Situationen akut"

40 mil till närmaste polispatrull som kan hjälpa. Bemanningssituationen hos polisen i nord är enligt huvudskyddsombudet Jan Johansson akut. Nu har polisregionen anmälts till Arbetsmiljöverket.

Läs också: Kallar in experthjälp – här är pensionärerna som räddar polisen

– Bemanningsproblematiken har funnits länge, poliserna har blivit likgiltiga inför situationen, berättar Jan Johansson som är huvudskyddsombud för poliser i region Nord.

I Västerbotten menar han att situationen är akut. Där kan närmaste polispatrull som kan hjälpa vara 30-40 mil bort. Regionen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket.

– Det kan ta flera timmar innan en polispatrull kan få hjälp, säger Jan Johansson som anmält situationen.

Läs också: Poliser tror själva inte på Region Nord – här är deras krav på regeringen

I Västerbotten tjänstgör ofta bara två patruller åt gången, vilket gör det ännu svårare för patrullerna att kunna stötta varandra i arbetet. Och med de stora avstånden blir situationen ännu svårare att hantera.

I anmälan till Arbetsmiljöverket kan man bland annat läsa att "vi måste framförallt kunna få stöd och uppbackning i skälig tid av våra kollegor med samma adekvata utbildning och erfarenhet som vi har." I anmälan kräver Jan Johansson att en annan polispatrull alltid ska finnas en timme bort, eller närmare.

I Västernorrland är avstånden kortare. Men Carina Ytterström, ordförande för polisförbundet Västernorrland, menar att bemanningsproblematiken känns av i hela Sverige.

– Vi kämpar på med minimibemanning, säger Carina Ytterström.

I Västernorrland berättar hon att poliserna får åka snabbt från jobb till jobb, ibland utan att hinna avsluta det första på bra sätt. Få utredare är också i tjänst vilket resulterar i att många ärenden läggs på hög utan att behandlas.

– Poliserna gör så gott de kan och åker dit de ska, men vi är för få för att kunna ta hand om allt på bästa sätt, säger Carina Ytterström.

Många poliser har slutat på senaste tiden på grund av omorganisation och sämre löner. Och få har börjat.

– Man måste göra något åt situationen, säger Carina Ytterström.

Läs också: Facket befarar massflykt av poliser