Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyndsamma skolbesparingar med hyvel

Pådrivna av en bister ekonomisk verklighet och konkurrens från friskolorna beslutade Barn- och utbildningsnämnden i går om osthyvelbesparingar värda 19 miljoner.
Vi får vänta ytterligare en månad på besked om hur besparingarna ska slå mot Kulturskolan, nattis och Öppna förskolan.

Nämndens ordförande, Martin Johansson (s), var sjuk och kunde inte delta i gårdagens sammanträde. Han har med eftertryck lovat att Kulturskolan ska fortsätta vara gratis, att skiftarbetare även i fortsättning ska kunna ha sina barn på nattis, och att Öppna förskolan ska bli kvar. Däremot har varken han eller någon annan uttalat sig om hur mycket av verksamheterna som ska bli kvar.

Nämnden beslutade att 8 miljoner kronor ska sparas in på dessa icke lagstadgade verksamheter. Men exakt hur och var det ska sparas beslutar man inte förrän på nästa möte, i december.

Skolförvaltningen med högsta chefen Christin Strömberg i spetsen hade utarbetat ett förslag som antogs av nämnden.

*10 miljoner kronor ska sparas genom minskad tilldelning till varje elevs skolpeng. Det motsvarar ungefär 500 kronor per barn och elev i Sundsvalls kommun, enligt förvaltningens beräkningar. På en skola med 300 elever betyder det nedskärning på 150 000 kronor. Detta kommer också att kunna slå mot friskolor och kooperativ.

*1,5 miljoner kronor ska sparas i förvaltningsgemensamma kostnader.

*2 miljoner kronor ska sparas på personal i skolledning och administration. Enligt skoldirektören Christin Strömberg motsvarar det 4-6 tjänster.

*5,5 miljoner kronor kan sparas på arbetet med att göra förskolegrupperna mindre. Förvaltningen säger att grupperna redan blivit mindre, och att målet med ett barn mindre i varje förskolegrupp kan uppnås med de återstående 11,5 miljoner som vikts för detta.

Ledamöterna i den borgerliga minoriteten reserverade sig. De tyckte inte att förslaget var tillräckligt detaljerat, och att man inte fick någon klar bild av konsekvenserna ute på skolorna.

Vi bör inte fatta beslut i blindo, sade Stefan Falk (fp), och ville skjuta upp beslutet en månad i väntan på bättre underlag.

Moderaten Else Ammor tyckte det var svårt att förutspå vad den minskade skolpengen betyder i realiteten.

Det är som att slåss mot en drake med en osthyvel. Jag efterlyser ett större strukturellt grepp, sade hon.

Elisabeth Eng-Åkerlund (s) höll för dagen i ordförandeklubban. Hon och de övriga i majoriteten tyckte det var viktigt att ta besparingsbesluten redan nu.

I det här läget behöver vi ett snabbt beslut så att skolorna har något att jobba utifrån, sade Petter Stenberg (s).