Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slädfärder och sommarminnen

Galleri 13 Art&litter
Julmarknad - en salig samling med kollektivverkstans medlemmar
4 - 18 december

När Sundsvalls kollektivverkstad gör något är ett utmärkande drag alltid spridningen - här blandar sig proffs och amatörer, erfarna och oerfarna konstnärer - glädjen och ofta även humorn, självdistansen. Så även denna gång. I en blandning av konstutställning och julmarknad hittar man allt från god konst till hemlagad senap och stickade sockor, julkort, krukor och spretbenta rosaprickiga ljusstakar.

På väggarna hänger förstås en hel del bilder som anknyter till någon av alla de känslor som julen väcker. Margot Jonssons målning "Slädfärd i Ängomsbodarna" ger en gammaldags lantlig julstämning med sin gråvinter och med hästen som är på väg att springa omkull betraktaren, medan snön sprutar om hovarna.

I det "sakrala hörnet" finns Gunilla Englunds och Karin Rolén Nordstrands stilla, meditativa bilder av medlemmar ur den Heliga familjen: högtidliga men ändå jordnära med sina rejäla glorior. Från den senare kommer också bilden med Astrid Lindgren-barnen, som står förundrade och vördnadsfulla inför den storslagenhet som vintern och julen utgör.

En av de bilder jag fäster mig mest vid är Gunnel Nygrens finstämda "Vintermorgon". Den blekt gulrosa gryningen som stiger över det karga landskapet är så delikat fångad att man både känner vinterns stillhet och kylgrepp, men ändå känner en svag föraning om den stundande våren. Hennes små klassiska fjällmotiv är också de utsökt gjorda.

Lena Backmans abstrakta och formrena målning, som går mycket i vitt, ger också den ett sakralt intryck i sin renhet. Hon sällar sig också till humorsidan med sina ljusstakar byggda av diverse recyclade föremål: klädgalgar, skedar, nycklar och pinglor i små hus, roliga och vardagsgalna. Gunilla Englunds stora takkrona med alla änglar är också den tillkommen av överbliven ståltråd.

Men också sommarminnena har sin plats i den känslobukett och alla de tillfällen till reflektion som julen erbjuder. Här finns yviga blomstermotiv, och till det mest soldränkta hör Monica Forsgrens pillimariska och självständiga hus, skeva och trygga, röda och gammaldags, vilande i sin ursvenska, ursomriga miljö. Tomas Morin blandar årstiderna genom att låta en tussilago envist växa i ett höstlandskap. Därmed slår han ett slag för livets envishet.

Från myskuddar med massor av katthuvuden till karga bohuslandskap i behagligt strikta färgskalor. Som vanligt flödar skaparglädjen när kollektivverkstan är inblandad.