Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slagna kvinnor får ingen försäkringsersättning

Kvinnor som misshandlas av sin make eller sambo saknar ofta det skyddsnät som hemförsäkringen innebär för andra.

Brottsofferjouren har i många år försökt få till en ändring och nu har man lokalt startat ett uppror mot landets försäkringsbolag.

Brottsofferjouren i Bergslagen har startat ett kvinnouppror mot försäkringsbolagens klausuler.

Ingrid Wennberg, samordnare för BOJ i Sundsvall, stödjer upproret.

– I en hemförsäkring finns överfallsskydd, men det gäller inte om man bor tillsammans med gärningsmannen.

Det säger Håkan Franzén, produktutvecklare på försäkringsbolaget Trygg-Hansa och fortsätter:

– Frågan kring detta har diskuterats i många år. Det här är ett gammalt beslut i försäkringsbranschen och det är inte minst en kostnadsfråga. Om en ändring skulle komma på tal skulle det påverka försäkringspremien. Men det är inte bara en kvinnofråga eftersom även män kan råka illa ut. Samma villkor gäller då för dem, säger han.

Ingrid Wennberg från BOJ i Sundsvall anser att det här med försäkringsbolagen är ett stort gissel.

Hon har genom åren stött på många misshandlade kvinnor och instämmer helt med det budskap som lyfts fram av Brottsofferjouren i Bergslagen. Enligt Ingrid Wennberg är det inte ovanligt att de slagna kvinnorna drabbas flerfaldigt.

Följande scenario är enligt Ingrid Wennberg långt ifrån ovanligt för kvinnor som utsatts för våld i hemmet:

– Kvinnan blir misshandlad och sjukskriven. Mannen hamnar i häktet och kvinnan blir ensam kvar med de löpande utgifterna. Många män vägrar att betala lån och andra gemensamma kostnader. Försäkringsbolagen värjer sig och hänvisar till klausuler som lämnar kvinnan utan ersättning. Som sista utväg tvingas hon vända sig till sociala där hon ofta blir ifrågasatt och inte sällan utan ekonomiskt bistånd. Under tiden fortlöper polisutredningen kring misshandeln. Där någonstans tvingas kvinnorna ofta lämna det gemensamma hemmet och flytta hem till någon anhörig. Barnen slits upp från hem och trygghet. När kvinnan sedan hittar ett nytt, eget boende är ekonomin körd i botten och släkt och arbetskamrater får hjälpa till med möbler och annat.

När rättsprocessen hunnit ikapp har det gått lång tid.

– I vissa fall leder ett domslut till att mannen blir ersättningsskyldig. När det är dags att betala är det inte ovanligt att gärningsmannen saknar pengar och först då kopplas kronofogden in. Det hela är en väldigt utdragen process och de utsatta kvinnorna far väldigt illa, säger Ingrid Wennberg.