Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14-åring vann indisk äktenskapsstrid

Fjortonåriga Chenigall Suseela har lyckats få sitt äktenskap upphävt. Nu vill hon tillbaks till skolbänken.

Annons
Det är enligt BBC första gången ett barnäktenskap upphävts i den sydliga indiska delstaten Andhra Pradesh. Att Chenigall Suseela dessutom tillhör daliterna, de som brukar benämnas kastlösa, ger fallet ytterligare betydelse. Daliterna, som enligt det indiska kastsystemet är "oberörbara", kommer sällan vinnande ur människorättsstrider.
Flickan giftes bort med en 15-årig pojke för två år sedan, rapporterar BBC på sin hemsida. Efter ett halvår sökte hon sig till polisen och krävde att få separera från mannen, som hon sade behandlade henne illa. Byäldsten nekade med hänvisning till att den lokala traditionen förbjuder skilsmässa, även för minderåriga.
Men Chenigall Suseela gav inte upp; hon vägrade återvända till maken och hotade begå självmord. Och nu i juni vann hon sin sak med hjälp av barnrättsgruppen MV Foundation. Under ett möte mellan byäldsten, föräldrar och paret beslutades om formell skilsmässa, med en polis som vittne.
Händelsen ägde rum i Telangana-regionen, där barnäktenskap är vanliga trots att de sedan länge är förbjudna enligt indisk lag.

Mer läsning

Annons