Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23 september

Annons
23 september

Namnsdag

I dag har Tekla och Tea namnsdag.

Tekla kommer från grekiskan och består av två ord som betyder "gud" och "rykte". Det har översatts med "den genom gud berömda". Tekla har funnits i Sverige sedan 1700-talet. Det finns omkring 1 000 svenskor som bär namnet, cirka 400 kallas så.

Tea är en kortform för Dorotea som i sin tur kommer från grekiskan. Där finns "gud" med i namnet liksom "gåva". Det finns omkring 5 200 Tea i Sverige, cirka 3 900 har det som tilltalsnamn.

Dagens citat
"Man beundrar saker som man inte begriper."
Thomas Fuller

23 september som bemärkelsedag
I dag firas Saudiarabiens nationaldag. Landet grundades av Ibn Saud som erövrade och underkuvade stammarna på Arabiska halvön under 1900-talets första årtionden. Ibn Saud var landets kung från 1932 till sin död 1953.

Det hände då
För 20 år sedan, 1988, offentliggjorde Statistiska centralbyrån uppgifter om att Sveriges mest långlivade män fanns i Halland med en medellivslängd på 75,3 år, lägsta medellivslängden konstaterades i Göteborg med 72,5 år. De friskaste kvinnorna fanns i Kronobergs län där medellivslängden var 81, 2 år, medan den var kortast i Västerbottens län med 79 år för kvinnorna.

För 20 år sedan, 1988, hade världen fått en ny sprinterkung, då den kanadensiska sprintern Ben Johnson utklassade amerikanen Carl Lewis i 100 meters finalen i olympiska spelen i Söul i Sydkorea. Han satte även ett nytt världsrekord med 9.79 sekunder. Men bara några dagar senare ställdes allt detta på ända. Det visade sig att Johnson var dopad med steroiden stanozolol och Söul-OS hade fått sin största skandal.

För 30 år sedan, 1978, öppnade socialdemokraternas kongress i Stockholm. Under kongressen beslutades bland annat att partiet skulle verka för att löntagarfonder skulle inrättas för att på sikt ge de anställda makt i sina företag. Dessutom skulle ränteavdragen begränsas och skatten på realisationsvinster skulle höjas. Läkemedelsindustrin skulle på sikt bli samhällsägd för att det inte ansågs etiskt att skapa företagsvinster på sjuka. Numera ska istället den samhällsägda läkemedelshanteringen bort genom att Apoteket ska säljas. En annan fråga som känns avlägsen i dagens debatt var att betygen skulle bort i grundskolan.

För 30 år sedan, 1978, förklarade sig Nicaraguas diktator Anastasio Somoza beredd att förhandla med oppositionen, sedan sandinisternas trupper under hösten tagit kontroll över stora delar av landet. Somozas familj hade styrt Nicaragua sedan 1930-talet med ett brutalt maktmissbruk, hårt förtryck och godtycke. Somoza ansåg landet vara släktens privata egendom och släkten ägde uppemot 40 procent av all åkerjord i landet samt dominerade även det övriga näringslivet. Upproret mot vanstyret exploderade när Somoza lät mörda oppositionspolitikern Pedro Joaquin Chamorro. 1979 störtades han sedan USA slutat ge honom sitt stöd.

För 40 år sedan, 1968, tillkännagavs att folkrepubliken Kina köpt en helautomatiserad nitroglycerinfabrik från Nitro Nobels sprängämnesfabrik i Gyttorp.

För 50 år sedan, 1958, var folkrepubliken Kinas medlemskap i Förenta Nationerna åter på tapeten. Sverige röstade för att den folkrika folkrepubliken Kina skulle representera kineserna i FN istället för det lilla nationalist-Kina, Taiwan. USA såg dock till att frågan återigen bordlades.

För 60 år sedan, 1948, utlovade den franska regeringen en lönehöjning på hela 15 procent för alla anställda i Frankrike. Det var en konsekvens av att regeringen hävt det franska lönestoppet.

För 80 år sedan, 1928, utbröt eld i Teatro de Novidades i Spaniens huvudstad Madrid, mitt under föreställningen. Teatern brann ner, 100 personer omkom, 400 skadades.

Födelsedagar
För 84 år sedan, 1924, föddes radiomannen Hans Granqvist. Hans Granqvist är känd för den mer erfarna radiopubliken som "Hans Granqvist, Hongkong". Han var under ett decennium, 1966-1976, Sveriges Radios korrespondent i Hongkong och rapporterade om utvecklingen i Kina. Hans Granqvist har också spridit kunskap om meditation, qigong och kinesisk filosofi till svenskarna i böcker han skrivit.

Namn vi minns
För 118 år sedan, 1890, föddes den nazi-tyske generalfältmarskalken Friedrich Paulus. Det var Paulus som till Hitlers stora vrede kapitulerade för Röda armén vid Stalingrad i början av 1943. Det slaget betraktas ofta som andra världskrigets definitiva vändpunkt. Redan strax efter nyår hade tyska trupperna knappt mat, kläder eller ammunition. Paulus hade bett Hitler att få kapitulera. Sovjetledarna erbjöd en kapitulation under ordnade former, bland annat med mat och sjukvård till tyskarna. Hitler hade dock vägrat och krävde strid till sista man. Istället utsåg Hitler Paulus till fältmarskalk eftersom ingen tysk sådan någonsin tidigare kapitulerat. Därmed offrades tiotusentals man i onödan eftersom Röda armén då istället mer eller mindre fick fritt fram att tillintetgjorde de tröttkörda inkräktarna. Paulus blev ändå tvungen att kapitulera. Slaget om Stalingrad blev ett av de blodigaste under andra världskriget. Av de sovjetiska trupperna stupade 750 000 man, av de nazi-tyska styrkorna dog 300 000 tyskar, 200 000 rumäner, 130 000 italienare och 120 000 ungrare. 90 000 fångar togs av ryssarna, bland dem Friedrich Paulus. Av fångarna dog 40 000 på väg till de sovjetiska fånglägren. Paulus överlevde dock och fick lämna Sovjetunionen för Östtyskland, där han dog i Dresden 1957.

För 20 år sedan utklassade den kanadensiska sprintern Ben Johnson motståndet på 100 meters finalen i olympiska spelen i Söul. Men bara några dagar senare visade det sig att Johnson var dopad.
Foto: AP/Scanpix

//bilder: 1

Mer läsning

Annons