Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke prisas för sin byggteknik

/
  • PLUSHUS.  Sedan i julas bor Åke Mård med hustru Rea i det nybyggda huset i Juniskär – ett hus som  ger mer energi än det förbrukar och med tak av sedum

Problem med fukt i grunder fick byggingenjören Åke Mård att utveckla en ny byggteknik.
För de isolerande bygg­skivorna av återvunnet glas tilldelas han nu pris för årets miljöinnovation.
– Det känns som en bekräftelse på att jag gjort något bra, säger den snart 72-årige Juniskärsbon.

Annons

Åke Mård började sin bana i byggbranschen som snickarlärling i Finland. Men arbetsbristen i det forna hemlandet gjorde att han och hustrun Rea tog sitt pick och pack och flyttade till Sverige 1963. I juniskär i Kvissleby hamnade han då möjligheten att köpa en tomt vid vattnet dök upp 1990.

– Och 1992 startade jag MRD Sälj och Bygg AB, säger Åke som genom åren ofta tänkte ut egna kluriga lösningar på diverse problem som en byggare kan stöta på.

Ett problem var den fukt som kan uppkomma i grunder och ställa till stora bekymmer för fastighetsägare.

– Jag ville komma på ett sätt för att bygga grunder fuktsäkra – oavsett om byggubbarna gör något litet fel, tillägger han med ett leende.

Luftsäker skiva

Resultatet blev "Koljern" en byggskiva av cellglas. Den fuktsäkra skivan består av 97 procent luft i miljontals porer omslutna av glas – till två tredjedelar återvunnit. Byggtekniken har även oslagbara isolerande egenskaper och det första huset med såväl golv, väggar som tak med skivan som klimatskärm byggdes 2007 i Bergafjärden till sonen Kim.

– För övrigt används vanlig byggteknik, men tanken är att få ner energikostnaden till så nära noll som möjligt så det gäller att tänka på övrig installationsteknik som ventilation och värme, säger Åke.

Tio år har nu gått sedan den patenterade byggtekniken kom till världen och flera hus i tekniken har sedan byggts – vissa med skivan som klimatskärm i bara grunden medan andra genom hela bygget. Dock trodde Åke att det skulle vara lättare att uppmärksamma byggbranschen om teknikens stora fördelar än vad det har varit.

– Många stirrar sig blinda på byggkostnaden i stället för att även ta med den kommande energikostnaden i beräkningen. Att bygga ett hus som ligger nära noll i energiförbrukning ger i slutändan alltid en lägre månadskostnad än ett traditionellt hus. Dessutom står de i högre värde vid en försäljning, säger Åke bestämt.

Stärkta krav

Miljökraven i samhället har också stärkts och det kommer de att göra allt mer, menar Åke.

– Det är en utmaning som inte branschen verkar förstå.

Att nu bli tilldelad pris för årets miljöinnovation i Green Innovation Contest för sin byggteknik känns som ett lyft.

– Vi var 120 nominerade från hela landet och fyra priser delas ut, säger Åke, som nu hoppas att branschen får upp ögonen för hans produkt.

– Tänk att kanske få leverera tekniken till hela Kirunas nya stad, säger han.

Planer som han nu jobbar på för att kanske kunna förverkliga.

Fortsätter jobba

För jobbar det gör han fortfarande trots sina snart 72 år.

– Eftersom materialet även kan användas för att isolera befintliga byggnader så får jag ta emot många frågor om att lösa problem i olika lägen. Bara jag får behålla hälsan så jobbar jag något år till, säger Åke, som dock hoppas att få lite tid över att färdigställa tomten vid den nya bostaden sedan i julas. Endast ett stenkast bort från den tidigare bostaden samt arbetsplatsen i Juniskär.

Ett hus helt byggt i tekniken och som ger mer el än det förbrukar med sina tio kvadratmeter solpaneler, 35 kvadratmeter solceller samt värmeåtervinning. Utvändigt målat med järnvitriol samt med tak av sedum.

– Jag köpte tomten och byggde huset med tanken att sälja det, men så tänkte jag, nä vad tusan så här bra ska jag bo själv, säger Åke och skrattar.

Annons