Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla flaggar för mig i dag"

/
  • Mira Eriksson är affärskvinnan som väljer att se möjligheter överallt. Och överallt hemma på den gamla gården i Ava, Tynderö, kan man se bevis på hennes initiativförmåga. Men arbetsfältet är större än så. Hon har klippkort med båten till och från Polen där hon bland annat låter sy upp kläder som hon ritat upp själv.

Det är samma visa varje år den 6 juni. Den blågula fanan hissas över hela landet, precis när Mira Eriksson från Polen fyller år.
– Jag brukar tänka att alla flaggar för mig på nationaldagen", säger hon med livsglad glimt i ögat.

Annons

Mira är en profil på Tynderölandet och kanske vida omkring. Omtyckt av många, men förstås inte av alla.

Det kan ha att göra med hur hon är som person.

– Jag känner mig själv som rakryggad, rättfram, hjälpsam. Och halvvulgär. Skriv det. Jag lämnar sällan någon oberörd.

Det kan också ha samband med hennes framgångar som egenföretagare och affärskvinna. Arbetsfältet ligger i Sverige och utomlands, men lagret finns hemma på gården där den lokala butiken heter Lagår'n.

– Jag ser möjligheter och idéer överallt. Förmodligen brås jag på min pappa som var driftig och företagsam.

För övrigt så struntar Mira i om hon råkar kliva på ömma tår eller bil föremål för avundsjuka emellanåt. Hon lever livet här och nu och tar för sig.

Sin uppväxt beskriver hon som god. På familjens lantgård fanns både rävfarm och karpodling. Men pappan önskade barnen en framtid med större frihet än vad han tyckte att det kommunistiska samhället i hemlandet kunde erbjuda, så den då 21-åriga Mira och hennes fyra syskon gav sig av.

Hennes resa till Sverige och ingång till Tynderö skulle lite putslustigt kunna kallas "När skönheten kom till byn". Mira var då redan gift med sin Christer och paret bosatte sig på hans föräldragård i Ava. Stället har med åren renoverats grundligt och tillkommit har även Miras kollektion av det hon kallar "sköna ting".

Enmansbolaget Mira trading har två märkesgrenar; Mira collection och Mira interiör och här ryms – bland mycket annat – linnedukar med spets, konstglas och linnekläder som hon delvis ritat upp själv.

– Allt är importerat från Polen som har ett oförtjänt rykte som ett smutsigt land fullt av brunkolskraftverk, säger Mira, som även förmedlar renoveringstjänster via ett polskt bemanningsföretag.

Yrkesbanan inleddes dock på Sundsvalls sjukhus. Först som sjuksköterska, sedan som städare.

– En chef sade till mig att "du kan mer än att städa" och det drev på mig att börja studera. Först svenska språket och hela grundskolan på komvux, sedan svenska för invandrare på Umeå universitet. Därefter jobbade jag som tolk och svenskalärare för invandrare.

När hon så småningom fick sitt svenska medborgarskap tvingades hon ge upp det polska. Men det är inget som hindrat henne att handla över gränserna.

Det är nu prick 20 år sedan hon startade eget och hela 37 sedan hon kom till det Tynderö som hon kommit att kalla "ett paradis".

På nationaldagen vajar svenska flaggan till minne av Gustav Vasa och Sverige självständighet, och nog har den råd att låta även Mira Eriksson svepas med i firandet.

Mer läsning

Annons